nieuws

Directie Hema verliest zaak van franchisers

Formules 2112

Directie Hema verliest zaak van franchisers

AMSTERDAM  – De rechtbank in Amsterdam stelt franchisenemers van winkelketen Hema grotendeels in het gelijk in het slepende conflict met het hoofdkantoor over kosten voor e-commerce. Het geschil ging over de vraag wie (de franchisenemers of het hoofdkantoor) welk deel van de uitgaven aan e-commerce op zich moest nemen.

De franchisenemers, verenigd in de VAB Hema, zijn goed voor 40 procent van de winkels in Nederland. Zij liggen al tijden in de clinch met het hoofdkantoor over de kosten voor onlineverkopen. Over de verdeling van die uitgaven waren nadere afspraken gemaakt, maar die overeenkomst werd door beide partijen verschillend uitgelegd. De rechtbank oordeelt nu, met de franchisenemers, dat het hoofdkantoor bij de financiële afrekening over het verleden niet mag afwijken van de in de overeenkomst neergelegde uitgangspunten en criteria.

‘Hema is feitelijk onverkoopbaar’

‘Naar verluidt was de regeling van Hema met zijn franchisenemers over kosten en opbrengsten rond onlineverkopen de reden dat de Belgische investeerder Core Equity Holdings in juni afhaakte bij een overname van Hema voor 1 miljard euro. Eerder deze week was al in het nieuws dat de directie van Hema in een brief aan franchisers liet weten de huidige overeenkomst op te schop te willen nemen. De keten is voor eigenaar Lion Capital feitelijk op dit moment onverkoopbaar, zo stelt de directie van het bedrijf.

Geen ruimte meer om te investeren

Dit zorgt voor een crisis binnen het warenhuisconcern. De Telegraaf meldt vanmorgen dat Hema-topman Tjeerd Jegen van Lion Capital geen enkele ruimte meer krijgt en de investeerder geen geld meer wil steken in Hema. Toen de huidige franchiseovereenkomst werd gesloten stamt uit eind jaren negentig toen het niet goed ging met Hema en online verkopen nog amper een rol speelden. In 2015 werd er een overeenkomst gesloten met de franchiser over het verdelen van de kosten en de baten van online. Een paar maanden later ontstond er echter alweer discussie.

Lees ook: Hema-top noemt franchisers problematisch

 

Reageer op dit artikel