nieuws

Odin lanceert nieuwe kip

Formules 1075

Odin lanceert nieuwe kip

GELDERMALSEN – Biologische coöperatieve supermarkt-keten Odin is samen met biologische kippenboerderij De Lankerenhof in Voorthuizen een proef gestart met het vrije dubbeldoel kippenras Les Bleues. Uit dit vrije ras  kunnen boeren zelf volgende generaties kippen fokken. Vrije rassen maken boeren dus minder afhankelijk.

Dat zegt Odin een persbericht. Odin: ‘Ook bijzonder aan Les Bleues is dat de hennen lekkere eieren leggen en de hanen goed vlees bieden. Oftewel: het is één ras met een dubbel doel. In de pluimvee-industrie komen legkippen en vleeskuikens namelijk uit verschillende rassen.’

Boeren kunnen zelf fokken

Ook zijn de huidige legkippenrassen doorgaans hybride. ‘Dit betekent dat er met deze kippen niet gefokt kan worden. Hierdoor zijn boeren afhankelijk van de bedrijven die deze dieren fokken. Dit geldt voor een groot deel van de gangbare en biologische boerenbedrijven. In tegenstelling tot hybride rassen is het ras Les Bleues geen eigendom van een organisatie of persoon’ In de proef houdt De Lankerenhof 400 kippen van het ras Les Bleues. ‘Op De Lankerenhof mogen Les Bleues-hanen op een natuurlijke manier tussen de hennen opgroeien, zowel binnen als buiten. Het ras Les Bleues is door biologische boeren uit Zuid-Duitsland ontwikkeld en komt oorspronkelijk uit Frankrijk.’

Pre-sale eerste 200 hanen

De komende dagen kunnen leden van Coöperatie Odin zich online aanmelden voor een pre-sale van de eerste 200 hanen. Midden juli kunnen de geslachte haantjes inclusief recept in de Odin winkels worden opgehaald. De eieren van de 200 Les Bleues-hennen zijn eind juli beschikbaar in alle Odin winkels. Omdat de hennen van dit ras wat minder eieren leggen dan hybride rassen is de prijs van deze eieren iets hoger.

Odin heeft 21 winkels

Odin is de grootste biologische foodcoöperatie van Nederland en bestaat 35 jaar. De coöperatie is eigendom van meer dan 7.000 leden en hun aantal groeit snel. Leden betalen maandelijks een bijdrage en krijgen daarvoor ledenvoordeel. Odin heeft 21 winkels, een groothandel en een bezorgdienst. Daarnaast heeft de coöperatie een eigen imkerij en boerderij. 100 % biologisch en het liefst biodynamisch.

Lees ook: Odin belooft boodschappen als rente

Reageer op dit artikel