nieuws

Fred Bosch: ‘Geen CoopCompact erbij’

Formules 3762

Fred Bosch: ‘Geen CoopCompact erbij’

VELP – Hoeveel winkels Coop gaat toevoegen, staat nog niet vast. Maar de kans dat er een Emté wordt omgebouwd naar CoopCompact, schat algemeen directeur Fred Bosch van Coop laag in. ‘Dat ligt niet in de lijn der verwachting.’

Voor de zoveelste keer heeft Coop zich slagvaardig getoond in een overnamegevecht in de Nederlandse foodretail. De coöperatieve supermarktorganisatie maakte eerder deel uit van het Superunie-consortium dat de vestigingen van De Wit Komart verdeelde en was eveneens nadrukkelijk betrokken bij de overnames van SdB en C1000. ‘We hebben als het gaat om overnames inmiddels een behoorlijke track-record opgebouwd’, zegt een tevreden Fred Bosch.

Voorschot op strategisch plan

Door de overname van een deel van de Emté-winkels, neemt Coop een voorschot op het strategisch plan. ‘Dat plan voorziet in een omzet van €1,5 miljard in 2020. Met deze aankoop die ons om en nabij de €300 miljoen omzet en een uitstekende geografische fit oplevert, hebben we ons nu al van dat omzetniveau verzekerd’, aldus Bosch.

Verdeling 130 winkels

Jumbo en Coop hebben wel afspraken gemaakt over de verdeling van de 130 winkels, maar Bosch wil niet zeggen hoe die luiden. ‘Ik vind het niet chic om daar nu al iets over te zeggen. We gaan eerst met de Emté-ondernemers en de filialen om tafel. Daarna zal duidelijk worden welke winkels naar Jumbo gaan en welke naar Coop.’ De directeur van Coop zegt wel te verwachten dat alle Emté-winkels worden omgebouwd naar Coop. ‘Het ligt niet in de lijn der verwachting dat we ombouwen naar CoopCompact.’

Joint venture

Coop en Jumbo richten nu een joint venture op die de overname gaat begeleiden. Volgens Bosch is dat nodig omdat er een ‘lopend bedrijf wordt overgenomen’. Wanneer de eerste Emté-winkels worden omgeturnd naar Coop, is niet bekend. Net zo min als de partijen verwachten nodig te hebben voor het hele proces. ‘Zo lang als het duurt’, reageert een laconieke Bosch desgevraagd.

Coop blijft lid Superunie

De deal heeft geen enkele invloed op Coop’s lidmaatschap van Superunie, zegt Bosch. ‘Wij blijven gewoon lid van Superunie. En niemand hoeft bevreesd te zijn voor het idee dat Jumbo door deze deal inzage krijgt in de inkoopcondities van Superunie. Die mogelijkheid is in de overeenkomst dichtgespijkerd.’

Alles over de deal

Reageer op dit artikel