nieuws

Albert Heijn ‘wint’ Liegebeest-verkiezing

Formules 2730

Albert Heijn ‘wint’ Liegebeest-verkiezing

AMSTERDAM – AH is dit jaar het ‘grootste Liegebeest’ als het aan Wakker Dier ligt. De keten kreeg voor zijn verhaal over serranoham 7500 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.

De marktleider heeft volgens de stemmers in het eigen magazine Allerhande ten onrechte gesuggereerd dat varkens waarvan serranoham wordt gemaakt, in de wei lopen.

In een krap hok

‘In werkelijkheid zitten de dieren hun leven lang binnen in een krap hok in hun eigen poep’, weet Wakker Dier.

Ahold betreurt toekenning

Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, reageert teleurgesteld. Het bedrijf laat weten dat het een vergissing was in het magazine een foto van varkens in de wei te plaatsen bij een verhaal over de serranoham. ‘De foto strookt helaas niet met de werkelijkheid.’ Maar, meent Ahold, ‘deze prijs doet absoluut geen recht aan alle inspanningen die Albert Heijn doet op het gebied van dierenwelzijn.’ AH betreurt het dat Wakker Dier middels het toekennen van het Liegebeest weinig blijk geeft van waardering voor de acties die het bedrijf neemt om het welzijn van dieren te verbeteren.

AH laat zich niet leiden door Wakker Dier

‘Wij zullen vanuit Albert Heijn absoluut stappen blijven zetten als het gaat om het verbeteren van de omstandigheden in onze ketens. Bijvoorbeeld door het uitbreiden van ons early feedingsprogramma. We zullen deze keuzes echter zelf maken op basis van feiten en inzichten van onder meer de WUR’, laat woordvoerder Menno van der Vlist weten. ‘Daarbij zullen we ons niet laten leiden door campagnes van Wakker Dier.’

Meer genomineerde partijen

Andere genomineerde partijen waren fabrikanten Almhof, Rio Mare en Friesche Vlag. Wakker Dier biedt consumenten sinds enkele jaren de kans om te stemmen op bedrijven die in de ogen van de actiegroep ‘liegen of misleiden over dierenwelzijn’ en zo consumenten op het verkeerde been zetten.

Lidl ontsnapte vorig jaar

De laatste supermarktketen die de prijs won was Plus in 2014. Vorig jaar was Lidl één van de genomineerden en leek te gaan winnen. Omdat de discounter op het laatste moment maatregelen bekendmaakte trok Wakker Dier de nominatie echter in. Het kalfsvlees van Vitel-Oké werd daarna uitgeroepen tot Liegebeest 2016.

Reageer op dit artikel