nieuws

Emté wil enkele winkels gaan ruilen

Formules 4818

Emté wil enkele winkels gaan ruilen

AMSTERDAM – Emté wil mogelijk enkele winkels gaan ruilen met andere supermarktketens. Het gaat om winkels die niet geschikt zijn voor ombouw naar de Emté 3.0-formule.

Dat zei topman Koen Slippens van Sligro Food Group afgelopen week in een toelichting op de jaarcijfers van het moederbedrijf van Emté. ‘Er zijn marktgebieden waar 2.0 goed werkte, maar die minder geschikt zijn voor 3.0. We gaan proberen die winkels met collega’s te ruilen, waarbij beide ketens erop vooruit gaan. Daarbij moet je overigens niet denken aan tientallen winkels’, aldus Slippens.

Sleutelen aan 3.0-formule

Het bedrijf gaat de komende maanden nog flink sleutelen aan de nieuwe formule. ‘De operationele kosten na de ombouw naar 3.0 zijn nog te hoog’, vertelde financieel topman Rob van der Sluijs van Sligro tijdens de bijeenkomst met de media. Hij wees daarbij in het bijzonder op de personeels- en dervingskosten. ‘Het is niet zo zeer de formule, maar wel de executie’, is zijn conclusie.

Flink extra marktaandeel in Zeeland

Emté verloor afgelopen jaar 0,1 procentpunt marktaandeel. Tijdens de presentatie liet Slippens echter aan de hand van IRI-gegevens zien dat de formule regionaal soms wel progressie maakt. De formule is in acht provincies actief, maar verloor alleen in Overijssel marktaandeel (van 5,7 naar 5,6 procent). In Zeeland maakte de formule zelfs een behoorlijke sprong vooruit, van 12,6 naar 13,6 procent. In Gelderland, Drenthe, Utrecht, Limburg en Zuid-Holland bleef het marktaandeel gelijk. De nationale afname wordt door Slippens verklaard door het feit dat Emté actief is in gebieden waar de groei minder is.

Meer over de ontwikkelingen bij Emté in 2016 en de plannen voor 2017 is te lezen in de papieren editie van Distrifood van 28 januari 2017. Lees hier het digitale nummer (voor abonnees) of neem een abonnement

Reageer op dit artikel