nieuws

Dirk haalt sigaretten uit het zicht

Formules 3116

Dirk haalt sigaretten uit het zicht
Foto: Peter Roek

VELSEN-NOORD – Dirk van den Broek heeft de sigarettenverkooppunten van alle 117 filialen voorzien van lades waarin de tabak voortaan wordt opgeslagen.

Dat laat Dirk-directeur Marcel Huizing weten aan het AD.  Veel supermarktketens testen op dit moment nog manieren om tabaksproducten af te dekken.

Afschrikwekkende plaatjes spelen rol

‘We willen roken niet stimuleren. Zeker niet onder jongeren’, legt Huizing in de krant de beslissing uit. ‘Daarnaast spelen de afschrikwekkende plaatjes op tabaksproducten een rol. En we voorzien dat we in de nabije toekomst de verplichting krijgen tabak uit het zicht te plaatsen.

Verschillende pilots bij supermarkten

Het afgelopen jaar hebben bij de ketens verschillende pilots plaatsgevonden waarin varianten van de displayban voor tabaksproducten werden getest. Jumbo is daar heel ver mee en onttrekt sinds juni van dit jaar rookwaar aan het zicht met ondoorzichtig matglas. De uitrol vindt plaats naar alle vestigingen. De afdekking is volgens Jumbo een belangrijke stap in de strijd tegen het roken door jongeren.

Uiting ‘Tabak’ op matglazen deuren

De NVWA heeft de afgelopen maanden wel onderzocht of de aanduiding ‘Tabak’ op de matglazen deuren bij Jumbo een overtreding is van het reclameverbod in de Tabaks- en rookwarenwet.  Dat blijkt zo te zijn en de NVWA heeft Jumbo vervolgens een maatregel opgelegd.

Artsenorganisatie wil verbod

Artsenorganisatie KNMG gaf eerder dit jaar aan een verbod te willen op tabaksverkoop in supermarkten, tankstations en lectuurshops. Ook zou de accijns op rookwaren fors moeten worden verhoogd. Tabakswaren zouden voortaan alleen nog maar moeten worden verkocht in kleine specialistische  tabakswinkels. Een accijnsverhoging  is volgens de artsen ook een goed wapen tegen roken.

Uitstalverbod in supermarkt dreigt

Als supermarkten niet snel afspreken hoe zij het uitstallen van sigaretten terugdringen neemt het kabinet maatregelenDe nieuwe deadline voor de totstandkoming van een convenant is 1 december. Als er dan nog geen afspraak ligt, gaat staatssecretaris Van Rijn wetgeving voorbereiden. Dinsdag is hiertoe een motie aangenomen van de Kamerleden Dik-Faber en Volp. Een uitstalverbod van tabak dreigt hierdoor voor de supermarkten.

Distrifood is nu ook actief op Facebook. Like ons en blijf op de hoogte. >>>

Reageer op dit artikel