nieuws

Jumbo krijgt maatregel NVWA opgelegd

Formules 3460

Jumbo krijgt maatregel NVWA opgelegd

DEN HAAG – De NVWA heeft Jumbo een maatregel opgelegd om de uiting ‘Tabak’ op de matglazen deuren voor het rookwarenschap. De formule zegt van niks te weten.

De NVWA heeft de afgelopen maanden onderzocht of de aanduiding ‘Tabak’ op de matglazen deuren bij Jumbo een overtreding is van het reclameverbod in de Tabaks- en rookwarenwet. Dit naar aanleiding van een ingediende klacht.  

Mondeling meegedeeld wat er moet gebeuren

Onlangs heeft de NVWA Jumbo op de hoogte gesteld van de bevindingen. ‘Er is een maatregel opgelegd die ze moeten uitvoeren. Wij hebben de keten mondeling meegedeeld wat er moet gebeuren’, zegt woordvoerder Paula de Jonge namens de NVWA tegen Distrifood. Ze wil niet zeggen wat Jumbo dan precies moet veranderen. ‘Dat is in strijd met de privacyregels. Er loopt over dit onderwerp  overigens ook een WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) -verzoek.’ Verder laat De Jonge weten dat de indiener van de klacht op de hoogte is gesteld van het feit dat de NVWA ‘passende maatregelen heeft genomen’ naar aanleiding van de klacht.

Gesprekken lopen nog

Jumbo bestrijdt evenwel dat er een maatregel is opgelegd. Woordvoerder Claire Trügg meldt, in tegenstelling tot wat de NVWA beweert, dat de  gesprekken met de NVWA nog lopen. ‘Op dit moment is er nog niets nieuws te melden’, aldus Trügg. Ze begrijpt niet waar de NVWA op doelt. ‘Dat is ons niet duidelijk.’

Niet in strijd met reclameverbod

Jumbo bevestigt wel dat de NVWA met een onderzoek bezig is, maar de keten heeft eerder tegenover Distrifood aangegeven zich hierover geen zorgen te maken. ‘Volgens ons is wat we doen niet in strijd met het reclameverbod. We wachten het onderzoek af,’ zei Trügg toen. Jumbo onttrekt sinds juni van dit jaar rookwaar aan het zicht met ondoorzichtig matglas. De uitrol vindt plaats naar alle vestigingen. De afdekking is volgens Jumbo een belangrijke stap in de strijd tegen het roken door jongeren.

Lees meer over de onduidelijkheid rond de uiting ‘Tabak’ op pagina 2 in Distrifood 41 van 15 oktober 2016.  Abonnees van Distrifood kunnen het hele artikel lezen in de digitale editie. Nog geen abonnee? Klik hier voor de opties.

Reageer op dit artikel