nieuws

Coop besluit spoedig over stadsconcept

Formules 1984

Coop besluit spoedig over stadsconcept

VELP – Coop verwacht medio dit jaar duidelijkheid te hebben over de uitrol van de Coop Vandaag formule. Ondertussen is een van de drie eerste vestigingen gesloten.

Dat zegt Maarten Ebben, directeur winkeloperatie bij Coop tegen Distrifood.

Ondergrens
De winkel die recent gesloten is, is die aan de Mariniersweg in Rotterdam. Dit was, met een vvo van 250 vierkante meter, de kleinste van de drie winkels die Coop in november in Rotterdam opende. ‘Al vrij snel werd duidelijk dat deze winkel vanwege de geringe oppervlakte door een bepaalde ondergrens zakte’, legt Ebben uit. Volgens hem is het echter inherent aan een pilot dat dit gebeurt. ‘De andere twee winkels draaien erg goed.’

Overal
Bij de opening van de eerste winkels zei Gerard Koning, commercieel directeur van Coop, dat het concept in theorie overal in het land uitgerold kan worden. ‘Maar het is het meest logisch om te kiezen voor plekken waar veel mensen wonen.’

Gemaksformule
Volgens Ebben heeft de formule nog geen besluit genomen over de uitrol van de gemaksformule. In de zomer verwacht hij daar meer duidelijkheid over te kunnen geven. ‘Maar zoals ik bij de opening al zei: we openen niet drie winkels om het daar bij te laten. We hebben wel het gevoel dat we iets moois in handen hebben. Coop heeft het gevoel dat dit concept tot wasdom kan komen. We zijn nu aan het finetunen hoe de winkels het best kunnen renderen. Daarom houden we onze ambitie bewust een beetje in toom. We willen eerst goed weten hoe dit concept werkt.’

Basisassortiment
Volgens de directeur waarderen klanten het concept van Coop Vandaag, met veel vers, takeaway en een redelijk basisassortiment. ‘Klanten zien de Coop Vandaag-winkels als hun koelkast. Maar of dit soort convenienceconcepten een onontgonnen markt is, kan ik over 10 jaar pas vertellen’, aldus Ebben. ‘De gedachte erachter is echter logisch. Vandaar dat ook formules als Spar en Hoog-vliet hier mee bezig zijn. Er is veel leegstand in steden, maar er wonen veel mensen op een klein oppervlak. Dat biedt mogelijkheden. Wij denken dat we dit spel beheersen, doordat we al veel ervaring hebben met winkels op een klein oppervlak.’

Reageer op dit artikel