nieuws

Bolland (M&S): geen druk aandeelhouders

Formules

Bolland (M&S): geen druk aandeelhouders
Diederik van der Laan

LONDEN – Het vertrek van Marc Bolland als topman van Marks & Spencer had niets te maken met kritiek van beleggers.

Dat zegt Bolland (56) zelf in een interview met het Financieele Dagblad. ‘Het is zoals mijn chairman al aangaf: er was nul druk van aandeelhouders.’ De Nederlander vond het naar eigen zeggen na zes jaar wel genoeg. ‘Ik heb bij mijn start gezegd dat ik dit zes jaar wilde doen. Dat heeft voor mij een bijzondere betekenis, omdat ik hiervoor vier jaar topman was bij Morrisons. Daarmee ben ik nu tien jaar retail-ceo in dit land. Ik geloof in dat soort ronde dingen.’

Opvolger
Ook is volgens Bolland de tijd daar dat opvolger Steve Rowe doorschuift in de organisatie. ‘Komt bij dat we de afgelopen jaren intern talent hebben ontwikkeld. Daaruit komt nu ook mijn opvolger Steve Rowe voort. Als je dan blijft zitten, jaag je dat talent weer weg. Dan moet je dus volwassen zijn en het stokje doorgeven.’

Opdrachten
Bolland is van mening dat hij geslaagd is in zijn missie bij M&S. ‘Ik had drie opdrachten. Ik moest een eigen internetverkoopkanaal opzetten. Ook werd mij gevraagd om de foodafdeling te verbeteren en die is, zoals mijn chairman onlangs zei, nu waarschijnlijk een van de best presterende in Europa. Daarnaast moest ik de infrastructuur en logistiek aanpakken. We hadden geen planningssystemen, er werden wereldwijd 110 verschillende opslaglocaties gebruikt, waarvan ik er 90 heb gesloten. M&S was een heel oud huis. Nu is het een swingende tent.’

Bedrijfsleven
De Nederlander wil een rol blijven spelen in het bedrijfsleven. ‘Ik zoek een combinatie van twee dingen. Ik ben commissaris bij Coca-Cola en wil zo ook betrokken blijven bij het bedrijfsleven. Maar ik wil ook meer maatschappelijke dingen gaan doen. Ik heb in Engeland meegewerkt aan een project om langdurig werklozen aan een baan te helpen. Als er morgen in Somalië grote nood uitbreekt en ze bellen mij om te helpen, zal ik dat met plezier doen.’

Reageer op dit artikel