nieuws

FNV: Boer en Van der Laan ‘vilein en onwaarachtig

Formules

FNV: Boer en Van der Laan ‘vilein en onwaarachtig

WOERDEN – FNV bestuurder Marcel Nuyten noemt Dick Boer en Sander van der Laan (Ahold) vilein en onwaarachtig. De OR van Albert Heijn ontkent aantijgingen dat Van der Laan de voorzitter heeft laten afzetten.

Nuyten doet zijn uitspraken in een column die hij schrijft namens FNV Bondgenoten. In een eerste column beschuldigde hij Albert Heijn-directeur Sander van der Laan van het uit zijn functie laten zetten van de voorzitter van de OR van Albert Heijn Ton Augustinus. Augustinus gaf in de Amerikaanse pers een interview waarin hij inging op het vakbondsbeleid van Ahold in de VS. Ahold zou onder andere dc’s sluiten als de rol van de vakbond te groot zou worden. Dat interview zou aanleiding zijn geweest voor Van der Laan om de voorzitter af te laten zetten, aldus Nuyten.

Misstanden

In een tweede column blijft bondsbestuurder Nuyten wijzen op de misstanden in de VS. ‘Wij hebben tijdens onze reis moeten vaststellen dat de heren Dahan (voorzitter raad van commissarissen Ahold, red.) en Boer hebben gelogen. Er is in de US wel degelijk sprake van een anti-vakbondscampagne bij Ahold-bedrijven en van intimidatie van werkers om geen lid te worden van de vakbond.’  In de column trekt Nuyten ook de onafhankelijkheid van de Albert Heijn OR in twijfel: ‘Van der Laans opmerkingen over de onafhankelijkheid van de OR vind ik net zo vilein en onwaarachtig als de antwoorden van Dahan en Boer op de aandeelhoudersvergadering.’

Representatief
Nuyten over de representiviteit van de OR: ‘Het klopt gewoon niet als 1 winkelvertegenwoordiger 12.000 werknemers vertegenwoordigt, terwijl de 4 managementvertegenwoordigers samen nog geen 2000 werknemers vertegenwoordigen. Het klopt gewoon niet als 3000 DC werkers geen enkele vertegenwoordiger hebben in de Centrale Ondernemingsraad en de 80.000 werkers in de winkels slechts 2. Wie vertegenwoordigen die andere 7 COR-leden dan? Het klopt gewoon niet als 3000 DC werkers geen eigen OR hebben en de stafdiensten met 100 medewerkers wel!’

OR
reactie

In een reactie vandaag neemt de ondernemingsraad afstand van ‘de recente uitlatingen van het FNV in de media over het afzetten van haar voorzitter’. De OR van Albert Heijn noemt Van der Laan geen partij in deze. ‘De directie van Albert Heijn is geen partij in dit besluit en heeft ook geen rol bij de verkiezing van bestuursleden van de OR’, aldus OR-voorzitter Tineke de Roo.

Reageer op dit artikel