nieuws

CNV maakt zwartboek over Aldi

Formules

CNV maakt zwartboek over Aldi

APELDOORN – CNV Dienstenbond heeft een zwartboek opgesteld over discounter Aldi. ‘De maat is vol. Er moet echt iets veranderen’, stelt bondsbestuurder Roos Rahimi tegen De Telegraaf.

De werknemersclub heeft de afgelopen maanden klachten van (anonieme) Aldi-medewerkers over hun werkgever verzameld. CNV concludeert dat er een cultuur van onderdrukking onder het personeel heerst. Iemand die kritiek heeft op het sociale beleid, wordt gedreigd met schorsing en ontslag, meldt de krant.

Werkdruk

Belangrijk onderwerp is de werkdruk bij de keten. Er zijn geen aparte vulploegen, schoonmaakploegen of kassamedewerkers. Iedereen moet alle taken doen, zo staat in het zwartboek te lezen.

Bezetting

Volgens Rahimi worden filialen gemiddeld bezet door maximaal twee medewerkers. ‘Dit heeft gevolgen voor de pauzes. Dan is er nog maar één kracht op de werkvloer. En de ander mag het pand niet verlaten.’ Ook de veiligheid zou hiermee in het geding komen.

Personeelskosten

Aldi weet de personeelskosten op deze manier echter laag te houden. Een gemiddelde supermarkt besteedt volgens Rahimi ongeveer 30 procent van zijn omzet aan die kostenpost. ‘Bij Aldi ligt dat op 4 procent.’

Behandeling

De bondsbestuurder doet tevens haar beklag over de behandeling die zij van Aldi krijgt. ‘Als ik ergens vragen over heb, moet ik het faxen. Andere communicatiemiddelen gebruiken ze niet. Mijn werk wordt onmogelijk gemaakt.’ Als Aldi blijft weigeren, wordt een passende vervolgstap gemaakt, stelt zij. ‘Aldi moet zich gewoon aan de wet houden. Het is te gek voor woorden dat we daar voor moeten vechten.’

Bedrijfsarts

In een Telegraaf-artikel van woensdag 14 november beweert Edwin Sijtsma, voormalig bedrijfsarts van de discounter, dat Aldi zieke personeelsleden zo snel mogelijk de deur uit wil werken. ‘De meest gehoorde reactie bij ziekte van een werknemer is: ‘Van die medewerker moeten we af”, aldus Sijtsma. ‘Het bedrijf maakt de keuze om niets met de klachten te doen. Zo kom je natuurlijk nooit tot een oplossing.’ De bedrijfsarts zelf werkte twee jaar voor Aldi, maar is inmiddels ook op non-actief gezet. Volgens de krant reageert Aldi niet op de aantijgingen.

Reageer op dit artikel