nieuws

Van Tol ziet aantal winkels groeien

Formules

Van Tol ziet aantal winkels groeien

BODEGRAVEN – De aanhoudende daling van het aantal buurt- en rijdende winkels van Van Tol is gestopt en er komen op dit moment zelfs nieuwe winkels bij.

Dat zegt commercieel directeur Michael van den Hurk van Van Tol in een gesprek met het Algemeen Dagblad. Jaren zag het bedrijf het aantal afnemers dalen, maar dat is nu niet meer zo. ‘Dat had vooral te maken met een gebrek aan opvolgers. Het rendement in de kleine winkel is nog goed.’

Nieuwe ondernemers

Ondanks de verbeteringen valt het volgens Van den Hurk niet mee nieuwe ondernemers te vinden. ‘De supermarkt is geen populaire branche om in te stappen. Terwijl er juist in de buurtsupers kansen liggen voor mensen die geen baan meer hebben en over ondernemersbloed beschikken. Je hebt bijvoorbeeld minder eigen vermogen nodig om de winkel over te nemen’, zegt hij. De rol van de rijdende winkel en de buurtsuper is wel veranderd. ‘De grote plaatsen zijn verzadigd, maar vanaf vijf kilometer van de stad heeft een buurtwinkel een kans.’

Matig prijsimago

De winkels kampen wel met een matig prijsimago. ‘Het is heel moeilijk om de consument uit te leggen dat vierkante meters tellen om winst te maken. De consument weet niet dat in de grote supermarkt het A-merk pindakaas met verlies wordt verkocht. Wij kunnen niet zeggen: laten we die pindakaas eens met 20 procent korting verkopen. Daar zijn onze winkels gewoon te klein voor. Maar wij zijn niet duur, we hebben normale prijzen.’

Middelgrote winkels

Hij denkt dan ook dat de kleine winkels een goede toekomst tegemoet gaan. De klappen gaan elders vallen. ‘De druk ligt bij de middelgrote winkels van 500 tot 800 vierkante meter. Die moeten wel meedoen met de prijsverlaging, terwijl ze dat eigenlijk niet kunnen.’ Van Tol belevert zeshonderd ondernemers, waarvan 40 procent een rijdende winkel heeft. Bekende formules van het familiebedrijf zijn Troefmarkt, Dagwinkel en Springer en Partners. Met een marktaandeel van 1 procent is het een kleine speler in het supermarktlandschap.

Reageer op dit artikel