artikel

Jan Linders duikt in Jumbo-gebied

Formules 6746

Jan Linders duikt in Jumbo-gebied
Foto: Distrifood

Met de overname van Emté werd Jumbo te groot in het eigen nest Veghel. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) grijpt in. Jumbo moet één vestigingspunt verkopen. Jan Linders neemt als koper daarmee een duik in het marktgebied van de gele formule. Sinds eind februari is de vestiging aan de De Boekt in handen van Jan Linders.

Alleen kijken naar Veghel geeft maar een beperkte kijk op de potentiële omzet die de plaats Jan Linders biedt. De ACM concludeerde immers al dat veel omzet van buiten Veghel komt. Een ding was zeker, Jumbo moest verkopen. De ACM: ‘Van de zeven winkels in Veghel komen er na de concentratie – lees verkoop Emté aan Jumbo/Coop – dus vier in handen van Jumbo en Coop. Daaronder bevinden zich de twee grootste winkels uit deze plaats.

Jumbo en Jan Linders hebben ruimer verzorgingsgebied dan Veghel

Het gezamenlijk marktaandeel van de partijen in Veghel bedraagt circa 69 procent op basis van vvo en circa [60-70] procent op basis van omzet. Uit onderzoek naar de herkomst van klanten van de Jumbo Foodmarkt volgt dat [40-50] procent van de omzet afkomstig is van buiten de kern Veghel. Partijen schatten in dat circa [40-50] procent van de omzet van de Emté-winkel in Veghel wordt behaald met klanten van buiten de kern Veghel. Volgens partijen hebben deze winkels een ruimer verzorgingsgebied en moet daarom bij deze winkels ook de verdere concurrentiedruk in de regio worden meegenomen.’ Jumbo vindt dus dat het wel meevalt met de dominantie omdat veel omzet van buiten komt.

Veghel een welgesteld marktgebied

Jan Linders koopt een Jumbo (De Boekt) en de Emté wordt weer Jumbo, waardoor de ACM kan leven met de marktverhoudingen. Een duik in Distrifood Dynamics levert in ieder geval op dat Jan Linders relatief ingebed in de wijk ligt en meer last zal hebben van de Aldi en de Albert Heijn of de Lidl dan van de Jumbo (zie kaartje). De marktgegevens zijn gezien de mobiliteit van de bevolking voor deze analyse getrokken voor heel Veghel. Opvallend in de samenstelling van het verzorgingsgebied is dan dat Veghel wat meer dan gemiddeld gezinnen met kinderen kent vergeleken met het landelijke cijfer. Een aandeel van 23,7 procent in de welgestelde huishoudens met kinderen is zelfs hoog, vergeleken met 21,4 procent voor het landelijke gemiddelde. Ook tweeverdieners zijn er bovengemiddeld vertegenwoordigd, net als welgestelde gepensioneerden. Wie het allemaal plat slaat, leest in de staatjes dat Veghel dus een behoorlijk inkomen per hoofd van de bevolking kent, zelfs boven gemiddeld Nederland.

 

Jan Linders welkom, maar het gele gevaar blijft loeren

Volgens de reacties op Facebook net na opening voegt de Linders-vestiging iets toe, schrijft het BD: ‘Ze gaan van ‘Jeh eindelijk’ en ‘Welkom in Veghel’, tot ‘Eindelijk weer een andere winkel dan Jumbo’.’ Jan Linders lijkt mooi ingebed in de wijk Veghel-Zuid. Een groot gedeelte bestaat uit verkochte huurwoningen. De flats werden eind jaren negentig gerenoveerd en deels omgezet als zorgflat in combinatie met het verzorgingstehuis Aatrium (bron: Wikipedia). Wikipedia weet ook te melden dat de wijk sinds kort beter ontsloten is. Dat maakt afvloeiing weer een stukje waarschijnlijker. Het gele gevaar blijft loeren. 

Reageer op dit artikel