artikel

Bij C1000 weet 12,5% meer dan 28,5%

Formules

Bij C1000 weet 12,5% meer dan 28,5%

Bij C1000 hebben de ondernemers een groter belang in de eigen onderneming dan de directie. Maar ze weten veel minder.

Wat gaat er met C1000 gebeuren? Dat is de vraag die veel  C1000-ondernemers bezighoudt? Blijft de formule bestaan of niet en, als de formule C1000 blijft bestaan, gebeurt dat dan nog wel onder de vleugels van Jumbo?

Officieel wordt er op de hoofdkantoren in Veghel en Amersfoort niet gewerkt aan de deal. De NMa is immers aan zet en zolang de kartelpolitie het groene licht nog niet heeft gegeven, mag er niets gebeuren.  Er zit niets anders op dan wachten tot maart.

Masterplan

Officieel mag er dan wel niets, achter de schermen gebeurt er wel degelijk van alles. Tom Heidman en Frits van Eerd, gesouffleerd door hun CFO’s en een select clubje managers, werken allang aan een masterplan. Alleen zeggen ze het niet. C1000-ondernemers hoeven er niet op te rekenen dat zij op korte termijn iets naders te horen krijgen. De C1000-directie zal zwijgen over de toekomst van de formule.

Idioot

Daarmee is een getalsmatig idiote situatie gecreëerd. De C1000-ondernemers  hebben 28,5 procent van de aandelen in de onderneming, maar weten niets. De directie heeft met 12,5 procent van de aandelen minder dan de helft van het belang van de ondernemers , maar weet heel veel over de toekomst van C1000. En Heidman en Sliepenbeek weten alles. Het is de wereld op zijn kop voor wie in getalsmatige machtsverhoudingen denkt.

Geel

Het lijkt overigens wel duidelijk dat de grotere C1000’s straks allemaal geel zullen kleuren. Het zou van grote naïviteit getuigen te denken dat Van Eerd C1000 heeft gekocht omdat hij het zo’n leuke formule erbij vond. Bij Jumbo vinden ze maar één formule leuk. In Veghel denken ze geel, dromen ze geel, handelen ze geel, doen ze geel en dus moeten meer supermarkten in Nederland geel kleuren.  Dat kan met C1000, zo simpel is dat.

Delft

En dus wordt straks de grote C1000 in Delft gewoon een Jumbo. Hetzelfde geldt voor de C1000 in Alkmaar. Die winkel werd door ondernemer Peter Zonneveld midden vorig jaar al aan C1000 verkocht. Er waren genoeg ondernemers die die winkel wilden kopen.  Dat heeft C1000 geweigerd en de reden is wel duidelijk:  Jumbo wil die winkel hebben.  En zo heeft Van Eerd  op diverse vestigingen zijn oog laten vallen. Hij krijgt er ook in Amsterdam een prachtig exemplaar bij nu ondernemer Hub Rijper zijn grote supermarkt aan C1000 heeft verkocht.

 

Reageer op dit artikel