artikel

Jumbo wel degelijk in race voor C1000

Formules

Jumbo wel degelijk in race voor C1000

We moeten wel realistisch blijven.’ Jumbo-directeur Frits van Eerd hing deze week ineens de pragmaticus uit. De ‘Realpolitiker’ die in de publiciteit laat weten dat dat een overname van C1000 door Jumbo niet voor de hand ligt. Natuurlijk zeg je dat, want in de openbaarheid laat je je niet in de kaart kijken. Je brengt wel een bod uit op C1000, een bod dat zelfs voldoende groot is om door te mogen naar de tweede ronde, maar tegenover de pers verklaar je dat een overname niet realistisch is.

Schuld

Natuurlijk, er zijn talloze argumenten aan te voeren die een overname van C1000 door Jumbo niet realistisch maken. Jumbo heeft nog een forse schuld bij de banken af te lossen en zal grote moeite hebben om nieuw krediet los te peuteren. Jumbo moet de overname van SdB nog afronden, opent nieuwe winkels en verbouwt bestaande en het bedrijf zal zich zo langzamerhand ook weer eens met formulevernieuwing moeten bezighouden. In zo’n situatie is een volgende grote overname niet erg voor de hand liggend. Het is allemaal waar.

Grote Belangen

Maar het is net zo waar dat Jumbo zich in de strijd om de overname van C1000 onmogelijk afzijdig kan houden. Daarvoor zijn de belangen simpelweg te groot. Het grootste belang is uiteraard Bijeen en de inkoopmacht die deze club vertegenwoordigt. Daar kan en mag niet aan worden getornd. Als Bijeen, spreekwoordelijk dan, kou zou vatten, heeft Jumbo direct een zware longonsteking. Dat besef is er in Veghel wel.

Vooruit kijken

Afgezien van Bijeen kan Jumbo het zich evenmin permitteren aan de kant te blijven staan op het moment dat 13 procent van de Nederlandse supermarktbranche in de etalage staat. Bovendien strekken de gevolgen van de verkoop van C1000 zich uit over een periode die groter is dan de eerstkomende twee/drie jaar. Vanuit die optiek tellen allerlei door Frits van Eerd genoemde praktische bezwaren als integratie van SdB nog niet afgerond of verbouw/nieuwbouw van winkels toch wat minder. Je kunt bovendien met hetzelfde gemak stellen: het integratieproces van SdB is bijna afgerond en dus wordt het tijd om weer vooruit te kijken.

Consortia

Natuurlijk gaat Jumbo niet alle 450 C1000-winkels overnemen. Nederland is te klein voor 750 Jumbo’s, Maar dat is heel wat anders dan niet in de race zijn. Het meest voor de hand liggend is de vorming van consortia. Er zijn vele varianten denkbaar. Superunieleden hebben uiteraard Sligro naar voren geschoven. Algemeen directeur Koen Slippens van Sligro kan het tegenover zijn aandeelhouders volgend jaar niet maken te melden dat hij zich afzijdig heeft gehouden in de strijd om C1000. Slippens is dus min of meer gedwongen een bod uit te brengen. Dat heeft hij gedaan, maar ongetwijfeld in de overtuiging (met de afspraak?) dat er wel een paar partijen bij hem op de bagagedrager zouden springen om gezamenlijk de buit te verdelen. Een S&S-deal (Sligro-Sperwer) maar dan wat groter. Het hoeft niemand te verbazen als Jumbo eenzelfde constructie in elkaar aan het knutselen is. Maar dat zegt Van Eerd uiteraard niet in de pers. Dat zegt hij pas als het zover is.

Henri Maarse

Reageer op dit artikel