artikel

Zondagsoap op herhaling bij Rutte

Formules

Zondagsoap op herhaling bij Rutte

De VVD zal in de komende kabinetsperiode niet tornen aan de huidige Winkeltijdenwet. De coalitie met het CDA, met gedoogsteun van de PVV, laat daarmee de situatie van oneerlijke concurrentie in de detailhandel voortbestaan.

 

Het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie schoof de besluitvorming rond de zondagopening drie jaar lang voor zich uit. Vooral de VVD was toen zeer kritisch op het feit dat een meerderheid van voorstanders voor meer deregulering hun oren lieten hangen naar een klein groepje tegenstanders, te weten de ChristenUnie.

Kluifje

‘Tijdens de kabinetsformatie is een deal gesloten, waarbij de ChristenUnie ook een kluifje toegeworpen kreeg’, zei VVD-Kamerlid Ton Elias, een bevlogen voorstander van meer ondernemersvrijheid inzake de zondagsopenstelling, vorig jaar september in een reactie op opnieuw uitstellen van een nieuwe Winkeltijdenwet door minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.

Twijfelachtig

Elias, die in september het vorige kabinet nog opriep om ‘eindelijk eens principieel en duidelijk kleur bekennen over de koopzondag’, zal nu knarsetandend toezien hoe zijn eigen partij bij de vorming van een nieuwe regering dezelfde twijfelachtige koers vaart.

Flinterdun

De basis onder de regering VVD/CDA is dun, met twee CDA-Kamerleden die tegen de gedoogregeling met de PVV zijn, zelfs flinterdun. Om die reden zoekt beoogd premier Mark Rutte nog wat extra steun bij de tweemansfractie van de SGP. Om zijn gereformeerde vrienden niet voor het hoofd te stoten, staat er in het conceptregeerakkoord deze veelzeggende zin: De huidige situatie op het gebied van de koopzondagen blijft gehandhaafd.

Schoffeert

Door het onderwerp koopzondag bij voorbaat al in de koelkast te zetten, schoffeert het nieuwe kabinet de ondernemers in de detailhandel en continueert het een situatie van oneerlijke concurrentie. Voor- en tegenstanders van de koopzondag zouden het toch eens moeten zijn dat daaraan in ieder geval een einde moet komen.

 

 

Reageer op dit artikel