artikel

Shandy tegen comazuipen

Formules

Shandy tegen comazuipen

De betutteling in Nederland dreigt een nieuw hoogtepunt te bereiken als de Tweede Kamer akkoord gaat met de nieuwe Drank- en Horecawet. Gemeenten kunnen met die nieuwe wet in de hand supermarkten verbieden alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Het is een utopie te denken dat je met een verbod op de verkoop van alcohol aan 18-minners het alcoholgebruik onder jongeren kan beteugelen. Kinderen van 14 en 15 jaar krijgen in Nederland al op grote schaal toestemming van hun ouders om een biertje of breezertje te drinken. Laat staan als het kroost 16 en 17 jaar oud is. Maar is dat eigenlijk wel zo erg?

Shandy

Wij veertigers ‘dronken’ al toen we negen of tien jaar oud waren. Maar wel thuis, mét pap en mam erbij. Ik zie mij als negenjarige nog in mijn pyamaatje op de bank zitten. Fris gewassen haartjes en een glaasje Shandy in de hand. Altijd op zaterdag, terwijl we naar de Mounties of de Wie-kent-Kwis keken. Als ik het mij goed herinner bevatte Shandy 0,5% alcohol. We kregen het om ons aan de smaak van bier te laten wennen en het was natuurlijk wel stoer zo’n kinderbiertje. En sóms kreeg ik op woensdag, als we nasi aten, zelfs een klein glas écht bier van mijn vader. Als je onze huidige regering mag geloven konden mijn ouders eigenlijk geen slechter signaal geven. Of niet? Ik heb mij als jongere namelijk nooit in een coma gezopen. 

Het probleem van comazuipende jongeren moet overigens niet worden overdreven. Het gaat hier om uitzonderingen en incidenten. Niet dat die moeten worden gebagatelliseerd, maar het is pertinent niet zo dat Nederlandse jongeren massaal zwaar aan de drank zijn. Veel jongeren drinken helemaal niet en de meesten kennen hun grenzen heel goed. Misschien wel júist doordat zij van hun ouders af en toe een glaasje mogen drinken. Zeker als ze 16 zijn.

Seks

Laat supermarkten toch gewoon alcohol verkopen aan jongeren vanaf 16 jaar en laat het opvoeden aan de ouders over. Licht ouders en kinderen voor wat de gevolgen zijn van te veel drank. We wijzen jongeren er op jeugdige leeftijd ook op wat de gevolgen kunnen zijn van seks zonder voorbehoedsmiddel. En wat heeft dit opgeleverd? Fors minder tienerzwangerschappen en soa’s.

Of gaat Den Haag straks ook de verkoop van de pil en condooms aan jongeren verbieden omdat ‘ze’ niet willen dat kinderen onder de 18 seks hebben? Komt vast wel weer iemand mee…

Reageer op dit artikel