artikel

Prijsverhoging wijn inzet politieke koehandel

Formules

Prijsverhoging wijn inzet politieke koehandel

Het grote schrapen naar euro’s in Den Haag beleeft vandaag een nieuw hoogtepunt. De coalitiepartijen zoeken de bekostiging van een verlaging van de erfenisbelasting in de verhoging van de wijnaccijns.

De prijs voor wijn gaat komend jaar mogelijk omhoog, omdat het CDA, de PvdA en de ChristenUnie de accijns op het vocht willen verhogen met 2,7 procent. De 7 miljoen euro die dit oplevert, wordt aangewend om een verlaging van de erfenisbelasting voor ouders die hun kind verliezen te bekostigen.

Goede sier

Het verlagen van die erfenisbelasting zal weinig verzet opleveren, de ellende voor ouders die hun kind verliezen is al groot genoeg. Met het voorstel zullen de partijen dan ook zeker goede sier maken. Het lijkt echter niet meer dan redelijk om dat besluit te dekken met een post die in dezelfde sfeer ligt, namelijk het erfrecht. De verhoging van de wijnaccijns lijkt lukraak gekozen.

Belastingparadijzen

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft laten weten niet al te veel te zien in het plan, hoewel een Kamermeerderheid zijn zin altijd nog door kan drukken. De Jager haalt het geld liever op bij belastingontduikers die hun geld hebben weggesluisd naar belastingparadijzen. Komende week stemt het parlement over de voorstellen.

Reageer op dit artikel