artikel

D66 en GroenLinks zorgen voor zondagchaos

Formules

D66 en GroenLinks zorgen voor zondagchaos

D66 en Groen Links willen niet dat Den Haag, maar de gemeenten zelf bepalen of de winkels op zondag de deuren mogen openen. Op het eerste gezicht een handreiking naar de supermarktondernemers, maar profiteert iedere ondernemer wel van deze maatregel?

Het vorige kabinet besloot dat er vanaf 1 januari 2011 strenger moet worden gelet op de zondagsvoorwaarden om in niet-toeristische gebieden meer koopzondagen toe te staan dan de twaalf per jaar die nu mogen. D66 en Groen Links lieten destijds al weten niets te zien in deze plannen. Nu het kabinet is gevallen, doen beide partijen een nieuwe poging om het plan tegen te houden.

Stress

Volgens D66-kamerlid Boris van der Ham komen er extra banen bij wanneer gemeenten zelf mogen bepalen of winkels op zondag open mogen. Ineke van Gent (GroenLinks) stelt dat het een hoop stress scheelt als alleenstaanden en werkenden niet alleen op hun vrije zaterdag zijn aangewezen om boodschappen te doen.

Grens

Dat is mooi voor ‘alleenstaanden en werkenden’. Of de stress voor de supermarktondernemer afneemt, valt echter te betwijfelen. Wanneer de gemeente het voor het zeggen krijgt, ben je als ondernemer overgeleverd aan de grillen van het college. Je kunt wachten op de reacties van teleurgestelde ondernemers die niet op zondag de deuren mogen openen, terwijl de buurman aan de andere kant van de gemeentegrens dat wel mag. En blijf je verzekerd van de zondag, wanneer er wisselingen binnen de gemeentelijke macht plaatsvinden?

Profiteren

Ondernemers klagen nu al steen en been over het lappendeken-beleid in Nederland. Door de macht aan de gemeenten te geven, wordt het er niet beter op. Het wordt tijd voor duidelijke strakke landelijke regels, zodat iedereen evenveel profiteert. Het plan van D66 en GroenLinks voldoet niet aan die voorwaarden.

Reageer op dit artikel