artikel

Superunie schimmig over Sperwer

Formules

Superunie schimmig over Sperwer

Superunie wil niet bevestigen dat Sperwer lid mag blijven van het inkoopverbond, als Sperwer erin slaagt de biedingstrijd om Super de Boer te winnen. ‘Wij willen niet inhoudelijk ingaan op de ontwikkelingen’, aldus Superunie-directeur Dick Roozen. Dat is merkwaardig.

 

Jacqueline Lenterman voert namens Citigate First Financial het woord voor Sperwer. Zij was duidelijk over de afspraken met Superunie in de jongste zaterdag-editie van Distrifood. ‘Sperwer heeft de eventuele gevolgen van het bod op Super de Boer voor de inkoopsituatie voorafgaand doorgesproken met de Superunie-directie. Er is ons verzekerd dat we niet hoeven te vrezen voor opzegging van het lidmaatschap’, vertelde ze.

Vreemd
Dan is het op zijn minst vreemd dat de directeur van Superunie het gesprek met Sperwer en de uitspraak van Lenterman niet wenst te bevestigen. Al is het maar met een eenvoudig ‘ja’. ‘We doen geen uitspraken over vertrouwelijke gesprekken met de directies van onze leden’, reageert Roozen. ‘Het bevestigen van het citaat van Sperwer beschouw ik wel degelijk als een inhoudelijke reactie. Vandaar dat ik mij daar van onthoud.’

Groot probleem
Uit Roozen’s woorden valt op te maken dat dit gesprek wél heeft plaatsgevonden. Waar Sperwer gewoon meldt dat het lid mag blijven, vindt Roozen deze informatie vertrouwelijk. Sperwer heeft er belang bij om de toezegging van de Superunie-directie klip en klaar te melden. Om de Plus-ondernemers voor het overname-bod te winnen. Want als overname van Super de Boer betekent dat het inkoopfundament onder Sperwer verdwijnt, heeft de ondernemerscoöperatie een groot probleem. Dan is het met ongeveer tien procent marktaandeel te klein voor tafellaken en te groot voor servet. Geen Plus-ondernemer die zo’n magere inkoopbasis ziet zitten.

‘Nee’ of ‘ja, maar’
Sperwer heeft er belang bij dat het op het gebied van inkoop helderheid krijgt. Maar de moeizame reactie van Superunie kan ook een indicatie zijn dat het lidmaatschap van Sperwer toch niet zó zeker is. Als het een ‘nee’ is, heeft Lenterman niet de waarheid gesproken. Dat is zeer onwaarschijnlijk, gezien de problemen die Sperwer dan in de inkoop krijgt. Als het een ‘ja, maar’ is, heeft Lenterman verzuimd erbij te vermelden dat de toezegging van Superunie voorwaardelijk is. In het laatste geval is het interessant te weten onder welke voorwaarden Sperwer welkom blijft in Beesd.

Gedogen
Als het tóch een onvoorwaardelijk ‘ja’ is, kun je je afvragen waarom Superunie de vertrouwelijkheid predikt, terwijl Sperwer het gewoon meldt. Het is het Sperwerbelang om de ondernemers mee te krijgen. Bovendien heeft Sperwer in Nettorama, Dirk/Deka en Deen drie belangrijke Superunie-leden die uit eigenbelang het Sperwer-bod van harte ondersteunen. Zij zullen Sperwer naar alle waarschijnlijkheid binnen Superunie gedogen, ook al wordt het met de overname van SdB veruit de grootste in Beesd.

Belangen
Concluderend kun je stellen dat de belangen van de individuele leden minstens zo zwaar wegen als het collectief waarmee Superunie als inkoopclub groot is geworden. Dat is een realiteit waarmee de directie van Superunie moet leren leven.

Lees al het nieuws over de overnamestrijd rond Super de Boer in het thematische nieuwsoverzicht.

 

Reageer op dit artikel