artikel

Zoet onder druk binnen snacks en zoetwaren

Foodmagazine 5466

Er wordt minder gesnoept en vaker gekozen voor hartige alternatieven. Suiker blijft een dingetje, vooral in tussendoortjes waar suikers vooral ‘natuurlijk’ moeten zijn. Mogelijk dat zoet dit jaar weer een impuls krijgt, want aanbieders gaan in de bus blazen.

Over deze trading update:

Trends en productontwikkelingen binnen het assortiment snacks en zoetwaren. Met aandacht voor chocolade, snoep en zoute snacks zoals chips en borrelnootjes.

De suikerwerkmarkt groeit nog in het drogisterijkanaal, daalt iets in de supermarkten en daalt stevig bij de pompshops. Volgens IRI werd er in drug over 2017 5 procent meer snoep verkocht (2% in euro’s), waar food, inclusief harddiscount, een procentje inleverde. In petrol was de daling met −8 procent in zowel volume als geld vrij fors. Ook volgens Nielsen werd er iets minder gesnoept, getuige een volume-index van 99. In geld komt de groei in de supermarkten uit de segmenten fruitgom & schuim (index 104), spekken (106) en lollies (106). Dalers in suikerwerk zijn de segmenten overig hard (o.a. Napoleon, index 94) en fudge/caramel/nougat (95). Drop (index 100) en fruitchews (99) blijven min of meer stabiel.

Suikerwerkintroducties

Het afgelopen jaar was als het gaat om suikerwerkintroducties een vrij rustig jaar. Daar komt echter verandering in. Haribo komt met een stroom aan introducties, gericht op variatie en voordeel. Voor extra kleur, textuur en smaak in het snoepschap stromen ‘Duo’s’ in de varianten F!zz, Fruity en Drop in. Deze snoepjes hebben een zachte, romige binnenkant en een wat hardere bite aan de buitenkant. De introductie van Happy Peaches F!zz bouwt voort op de lancering van zure iconen in 2018 (Happy Cherries, Happy Cola, Bananas). Deze zachte fruitgommetjes met een perziksmaak en een suikerlaagje zijn er nu ook in een zure variant. Met de Rainbollows voegt Haribo kleur toe aan het spekkensegment met een mix met verschillende smaken. Maoam Stripes wordt toegevoegd aan de Maoam-serie, evenals een on-the-go-verpakking (3-pack), gebaseerd op de succesvolle Maoam Bloxx-variant. Een uitbreiding op de voordeelverpakkingen zijn de value packs. Dit zijn grote zakken, met een volumevoordeel om de snoeppot te vullen, in de varianten Kindermix, Happy Peaches en Starmix.

Binnen suikerwerk breidt Perfetti Van Melle de reeks Fruittella 30 procent minder suiker uit, gericht op bewuster snoepen. Met een drop-fruitvariant wordt ingespeeld op de populaire combinatie van snoep en drop ineen. Nieuw is ook de smaak Yoghurt Aardbei & Framboos mini uitdeel. Het snoepmerk Look-o-Look kreeg een facelift voor een meer eigentijdse uitstraling. Het concept van een totaal assortiment met diverse snoepsoorten in transparante hangzakjes blijft ongewijzigd. Inspelend op de trend naar bewust genieten is Cloetta eind 2018 gekomen met Venco Suikervrij. Suikervrij is in geld nu ongeveer 10 procent van de dropmarkt, met kansen voor groei. Suikervrije Vencodropjes zijn verkrijgbaar in zoet, zout en honing. Cloetta heeft de serie Red Band 30 procent minder Suiker in 2018 uitgebreid naar 7 verschillende producten/smaken, waaronder Red Band Dropfruit Duo.

Verfrissingstrend

Pastilles hebben in suikerwerk een goed jaar achter de rug. Nielsen (MAT wk 04) becijfert een volumestijging van 1 procent en ziet de omzet met ruim 2 procent groeien. Mondelez International ziet ruimte voor innovatie in dit segment, dat voornamelijk uit keelverzorging bestaat. Daarom wordt Stimorol Cool Candy gelanceerd, dat ‘verfrissing’ combineert met ‘lekker’ binnen pastilles, als toevoeging aan de keelverzorgende proposities in dit segment. Perfetti Van Melle heeft onder het merk Smint, marktleider binnen frismakers, Smint XXL in de smaken Peppermint en 2H(ours) Clean Breath Peppermint geïntroduceerd. In de voordeelpot zitten 150 suikervrije mintjes, drie keer meer dan in een blikje. Verder is Mentos Chewy & Fresh per week 8 ingestroomd, een klein en kauwbaar mintje in de smaken Peppermint & Eucalyptus Menthol. Dit nieuwe product (90 stuks in pot) is voortgekomen uit shopperonderzoek, waaruit blijkt dat een categorie consumenten de hele dag prijs stelt op een fris mondgevoel.

Binnen kauwgom komt Perfetti Van Melle met de krachtige Mentos Gum Pure Fresh Frost, in aansluiting op de trend naar sterkere mintsmaken. De varianten Strong Peppermint en Strong Euca Menthol worden verkocht in potje.

Consument verward over suikers

Smaak stond en staat bij de aankoop van tussendoortjes nog altijd op nummer 1, concludeert Bolletje uit onderzoek dat het bedrijf heeft laten uitvoeren door Quotus Research in 2018. De kopers zitten vooral in de gezinnen uit hogere inkomensgroepen. Zij geven aan op zoek te naar gezondere, maar wel lekkere tussendoortjes, waarbij suiker een belangrijk criterium is. Als gezond gepercipieerd worden met name tussendoortjes die uitsluitend natuurlijke suiker bevatten of waarvan de naamgeving gezond klinkt.

Bolletje wijst er in dit kader op dat de best roterende Eat Natural-variant door consumenten als gezond wordt gezien, terwijl deze 31 gram suiker per 100 gram bevat. Ter vergelijking: Bolletje Noten & Granenrepen combineren een hoog percentage granen of noten met een suikergehalte van 8,5 gram per 100 gram.

Bolletje concludeert – mede op basis van het Quotus-onderzoek – dat consumenten verward zijn over suikers in relatie tot gezondheid en weinig consequent zijn in het afstemmen van hun aankoopgedrag op basis van het suikergehalte. Immers, of suikers om het product zoet te maken nu toegevoegd worden of er van nature in zitten, ze zijn even dikmakend.

Zand in de chocolademotor

Repen en tabletten waren de afgelopen jaren de motor achter de chocoladecategorie, maar die is in 2018 gaan haperen. Verkade wijt dit aan een gebrek aan innovaties en de warme
zomer. Premiumproposities deden het nog wel goed. Verkade introduceert Verkade Over de Top Bestrooid. Dit is een combinatie van chocolade en koek, met specifieke ingrediënten op de reep. Dit concept komt in Melk Hazelnoot, Karamel & Cookie Crunch, Puur Karamel-Zeezout, Amandel & Cookie Crunch en Wit Kokos, Amandel & Cookie Crunch. Een venstertje in de verpakking laat de bestrooiing zien.

Mondelez Nederland heeft onder Côte d’Or een serie van vier chocoladetabletten gelanceerd. De wikkel licht het Cocoa Life-duurzaamheidsprogramma toe, waarbij wordt ingespeeld op verschillende trends. Doel van Cocoa Life is een blijvende en positieve verandering voor cacaogemeenschappen te realiseren, samen met cacaoboeren en hun families. De 2 × 75 gramstabletten zijn er in de smaken Melk (Geef), Melk Noot (Zorg), Puur (Steun) en Extra Puur (Help). Op de verpakking wordt per smaakvariant een pijler van Cocoa Life belicht, zodat de boodschap een breed publiek bereikt.

Minder koekjes

Koek en biscuit is volgens GfK binnen zoet nog altijd veruit de grootste categorie. Vooral ouderen kopen veel koekjes. Jongere huishoudens eten er echter steeds minder van. Zij zijn, net als gezinnen, steeds meer tussendoortjes gaan kopen, wat ten koste gaat van de koekmarkt.

Binnen koek liet Verkade onlangs flink van zich horen. Zo zal Verkade voortaan alle Digistive-koekjes onder het merk McVitie’s scharen. Verkade en McVitie vallen beide onder Pladis, wat deze merktransformatie mogelijk maakt. De koekjesrange bestaat uit Digestive Original, Digestive Melkchocolade, Digestive Pure chocolade en Crunchy Haverkoek. In 2018 werden de McVitie’s Thins al gelanceerd in Melkchocolade, Pure Chocolade en Cappuccino. Onder Verkade stroomden in oktober Kletskoek in. Dit koekje voor het theemoment is er in de smaken Peer-Kaneel, Gember-Citroen en Honing-Appel.

Gemak, gezondheid en duurzaamheid ook in 2019 belangrijke thema’s voor verse visklant

Koek en biscuit is volgens GfK binnen zoet nog altijd veruit de grootste categorie. Vooral ouderen kopen veel koekjes

Minder biscuits en ontbijtkoekrepen

In de tussendoortjescategorie zet de verschuiving van de traditionele ‘koeken’ naar verantwoorde(re) producten door. Tegenover groei in dadelrepen/pure fruitrepen, mueslirepen, noten/zadenrepen en proteïnerepen, staat een daling van de fruitbiscuits, meergranenbiscuits en melkbiscuits. Aan biscuits werd 5 tot 15 procent minder uitgegeven, blijkt uit scanningsgegevens van IRI (MAT 44 2018). Vooral fruit- en melkbiscuits geven veel terrein prijs. Reden is dat consumenten de klassieke tussendoortjes vanwege de toegevoegde suikers als minder gezond beschouwen. Hoewel ze fors inleveren, weet harddiscount hier terrein te winnen met voordelige koekconcepten. Suiker is er ook de oorzaak van dat steeds meer consumenten ontbijtkoekrepen links laten liggen. De consumptie daalde met bijna 10 procent. De nieuwe generatie ontbijtkoekrepen, zoals Zero en Low Cal, groeit wel, maar onvoldoende om het verlies te compenseren.

Dubbele cijfers ‘natuurrepen’

In repen zit het grootste segment mueslirepen in de dubbele cijfers. Het gaat om muesli-/graanrepen, zoals Bolletje Goed Bezig, Bolletje Noten & Granen en Hero B’tween. De Goed Bezig-introductie alleen al voegde bijna €2 miljoen aan de categorie toe, stelt Bolletje op basis van de Nielsen-cijfers over de laatste 12 maanden. Hero was met B’tween goed voor ruim €1,5 miljoen extra. Spectaculair hard omhoog gaat het met de kleinere segmenten dadelrepen, noten/zadenrepen en eiwitrepen die veelal tientallen procenten meer omzet genereerden. Alleen de gevulde vruchtenrepen profiteren niet en leverden ruim 15 procent aan omzet in.

Eén van de merken achter deze snelle ontwikkeling is het Nakd van Kon. Peijnenburg/Lotus Bakeries. Het in 2016 in Nederland geïntroduceerde tussendoortje, van puur fruit en noten en zonder toegevoegde suikers, was vorig jaar al goed voor plek 11 in de Foodmagazine’s Stayers Top 20. Met een omzet van €5,1 miljoen over 2018 noteerde Nakd een groei van 19,6 procent versus 2017. Daarmee is Nakd nu het 5e grootste merk in tussendoor volgens IRI. Na toevoeging van de smaken Blueberry Muffin, Lemon Cake, Carrot Cake, Cocoa Coconut bij Albert Heijn afgelopen zomer, stroomden daar in januari Salted Caramel en Coffee Walnut in. Eveneens nieuw bij AH sinds dit jaar zijn Nakd Oaties. Deze ontbijtreep op basis van haver bevat fruit en noten en is de koop in de smaken Banana Oatie, Apple Oatie, Berry Oatie en Cocoa Oatie.

Aan de fruitrolletjes van Bear, die van puur fruit & groente zijn gemaakt, gaat Kon. Peijnenburg in maart de smaken Zwarte Bes en Ananas toevoegen. Eind 2018 werd het concept Bear Sours gelanceerd als gezond alternatief voor de zure mat in de smaken Aardbei&Appel en Mango&Appel. Citroen geeft de fruitrolletjes een zure smaak.

Gezondere zoutjeskeuzes

Nederlanders zijn de laatste jaren vaker gaan kiezen voor hartige snacks ten koste van zoete lekkernijen. De categorie zout is daardoor opnieuw met enkele procent gegroeid. Zoutjes, met name de speciality chips en notenmixen, springen er in groei uit. De verkoop van pinda’s en borrelnootjes staat onder druk. Intersnack constateert dat het aantal snackmomenten groeit en dat consumenten hogere eisen stellen aan snackproducten. Er wordt steeds meer gelet op aspecten als lekker, verantwoord en duurzaam.

Ongezouten noten en notenmixen blijven groeien in lijn met de gezondheidstrend

Ongezouten noten en notenmixen blijven groeien in lijn met de gezondheidstrend

Gezondheid is nu nog ondergeschikt bij de keuze voor snacks, maar bewustere keuzes zullen de categorie de komende jaren meer gaan raken, verwacht Intersnack. Daarom zijn recepturen vernieuwd. Zo bevatten de Chio-producten sinds vorig jaar geen smaakversterkers meer, zijn de Heartbreakers glutenvrij gemaakt en worden zoutgehaltes stapsgewijs verlaagd. In het kader van de gezondheidstrend werden vorig jaar Chio Lentil Chips gelanceerd, gemaakt van linzen. Dit zoutje bevat 13 procent proteïne en is 40 procent minder vet dan gewone aardappelchips. In hartige versnaperingen sprong het segment specialty chips er volgens Nielsen uit, met een groei van 10 procent in omzet over 2018. Het Pom-Bär-concept deed daar met 44 procent omzetgroei nog een schepje bovenop.

Vernieuwing in noten

Inspelend op het toenemende gebruik van noten bij het ontbijt, de salade, het avondeten of als gezond snackje heeft Intersnack het aanbod ongebrande noten voor de diverse consumptiemomenten verbreed met onder meer voorraad- en meeneemverpakkingen. Ook zijn stappen gezet op het gebied van ketentransparantie, met name binnen cashewnoten, vanwege de steeds kritischere houding van zowel handel als consumenten op dit punt. Waar ongezouten noten en notenmixen in lijn met de gezondheidstrend blijven groeien, daalt de penetratie van borrelnoten. Wel blijft dit in volume het grootste segment binnen noten, met name binnen de fullservicesupermarkten. Dat vernieuwing in borrelnoten leidt tot groei, blijkt uit de positie die Chio heeft ingenomen met Borrel Bites, dat pinda’s, borrelnoten en zoutjes in één zak combineert. Sinds de introductie heeft Chio hiermee een marktaandeel binnen borrelnoten opgebouwd van 7,5 procent (omzet, MAT P1 2019, bron Nielsen). Dit wijst erop dat de consument in is voor nieuwe concepten die variatie bieden binnen het borrelnotensegment.

Over deze trading update:

Trends en productontwikkelingen binnen het assortiment snacks en zoetwaren. Met aandacht voor chocolade, snoep en zoute snacks zoals chips en borrelnootjes.

Terug naar boven ↑

Reageer op dit artikel