artikel

Video in de cloud: Van bewaking tot business intelligence

Food Data 628

Camerabeveiliging is doorgaans iets wat niet op de eerste plaats staat voor het ontwerp van een winkel. De winkel draait namelijk op verkoop en niet op beveiliging. Maar wat als die camera’s inmiddels meer kunnen dan alleen beveiligen, maar ook helpen bij het verbeteren van de operationele processen van een winkel en inzicht geven in traffic en volle gangpaden? Stel dat je een camera bijvoorbeeld laat meten waar het druk is, het personeel daar een notificatie van krijgt en vervolgens kijkt of ze de klanten die daar zijn ergens mee kunnen helpen.

Video in de cloud: Van bewaking tot business intelligence
Rishi Lodhia (links) en Tijmen Vos hebben al vele jaren ervaring met Video in de Cloud.

In Amerika wordt er al mee geëxperimenteerd, maar in Nederland waren we hier ook al vroeg bij. Dit komt door een bedrijf dat zich hier al 14 jaar op richt. Inmiddels is dit bedrijf uitgegroeid tot een wereldwijde toonaangevende speler op het gebied van cloud-videobewaking. Cloud, want de tijd van videorecorders voor beveiligingscamera’s begint te verdwijnen. Lees hier het verhaal van 2 ondernemers die snel inspeelden op de voordelen van de cloud voor camera’s voor bedrijven.

Eagle Eye Networks vanaf de zolderkamer

Tijmen Vos (technical director) en Rishi Lodhia (managing director) van Eagle Eye Networks in Europa zijn nog student als ze op een zolderkamer bouwen aan een camerabewakingssysteem dat verder gaat dan enkel de bewaking. Het gaat hen erom een systeem te bouwen, waarbij camera’s gebruikt kunnen worden om bedrijfsprocessen te verbeteren. Om kwaliteit van de service aan klanten te verbeteren en om efficiëntie te creëren. Want ja, wat als je een winkel in Maastricht hebt en een in Amsterdam? Dan wil je er niet elke dag naartoe om de zaak in de gaten te houden. Camera’s kunnen dat werk voor een deel overnemen.

Video in de Cloud heeft zoveel voordelen ten opzichte van on premise oplossingen

 

Oplossing in de cloud

Aan de andere kant van de wereld, in Silicon Valley om precies te zijn, dacht iemand precies hetzelfde. Maar hij droomde nog groter. Dean Drako, oprichter van Barracuda Networks en de bedenker van de spamfilter en de firewall, wilde zijn kantoorpanden overal ter wereld van camera’s voorzien om de business te verbeteren. Maar hij zag geen geschikte oplossing in de markt. Op zo’n moment weet een goede ondernemer wat hij moet doen. Eagle Eye Networks en het Cloud Video Management Systeem waren geboren en groeiden snel. Cloud, want ja het is inmiddels 2014.

Alles beweegt richting de cloud

Drako koos ervoor om zijn eigen cloud-infrastructuur te bouwen om de noodzakelijke veiligheidslagen te creëren, te voldoen aan compliance met lokale wetgeving, competitief te zijn en wachttijden te minimaliseren. “Zoals ik het zie, beweegt alles richting de cloud”, zegt Drako. “Video- en veiligheidssystemen zijn daarin niet anders. ERP’s, CRM’s, facturatiesystemen, e-mail, het zit momenteel allemaal in de cloud. Video in de cloud heeft zoveel voordelen ten opzichte van on premise-oplossingen. Zodra de data in de cloud is, kun je zoveel meer doen zoals opslag, analyses, Artificial Intelligence, enzovoort.”

Van noodzakelijke camerabeveiliging een deugd maken

In 2017 gaan Vos en Lodhia een samenwerking aan met Drako. En inmiddels heeft Eagle Eye Networks klanten in 48 landen, variërend van grote retailketens in de VS zoals Domino’s en Subway tot oer-Hollandse familiebedrijven zoals Van Bommel Schoenen. Die klanten hebben een ding gemeen, namelijk hoe zij van de noodzakelijke camerabeveiliging een deugd kunnen maken om de business en klantervaring te verbeteren. En het liefst in de cloud, want daar draait het merendeel van hun andere services zoals CRM en Office ook al op.

Wat houdt een cloud-dienst in?

‘Cloud is coming’ is een veelgehoorde bewering. Toch is de cloud vaak nog niet tastbaar en daarmee lastig voor mensen om precies te begrijpen. Om iets een cloud dienst te noemen, zijn vijf zaken van belang:

Video in de cloud

1. Broad Network Access
Een cloud-dienst moet te allen tijde door vele apparaten bereikt kunnen worden en daarmee mag geen onderscheid gemaakt worden tussen een desktop, mobile device of operating system.

2. Resource pooling
Of het nu logistieke bedrijven zijn in Frankrijk of winkels in Engeland of Nederland, alles kan door dezelfde cloud bediend worden. Dit in tegenstelling tot het neerzetten van individuele servers per bedrijf.

3. On demand self-service
Flexibiliteit in abonnement is een van de belangrijkste argumenten voor een cloud-oplossing. Stel dat je sommige buitencamera’s alleen in de zomermaanden opnamen wil laten maken, dan kun je dit eenvoudig aanpassen. En zo betaal je alleen voor wat je gebruikt.

4. Rapid Elasticity (Scaleability)
Een server neerzetten voor een bepaalde locatie is vaak geen probleem. Maar wat in geval van uitbreiding? Met een cloud-oplossing is dit geen probleem meer. Zeker als het gaat om multi-locatie-oplossingen geeft de cloud grote voordelen ten opzichte van traditionele serversystemen.

5. Measured service
Met de cloud wordt alles inzichtelijk: gebruik, gebruikers, bandbreedte. Als klant zit je aan het stuur en kun je bijsturen waar je wilt.

De camera’s zijn zelf niet meer direct in verbinding met het internet

Zorg over kwetsbaarheid van data in de cloud

Data en de cloud is voor velen een gevoelige combinatie. En hoewel servers en data eigenlijk even gevoelig zijn, doet Eagle Eye Networks meer om deze zorg bij klanten weg te nemen. Het belangrijkste daarbij is de zogenaamde bridge, een hardwarecomponent die op locatie wordt geïnstalleerd.

Brug tussen camerasysteem en de cloud voorkomt rechtstreeks hacken

Met de bridge worden de camera’s verbonden en vervolgens verbindt de bridge met het internet en de cloud. De camera’s zijn dus zelf niet meer direct in verbinding met het internet. Op deze manier kan het cameranetwerk van een bedrijf niet direct worden gehackt. De bridge is dus letterlijk de brug tussen IT en security.

Data wordt versleuteld en camera’s kunnen op afstand gereset worden

Dezelfde bridge zorgt er ook voor dat de data versleuteld wordt verstuurd naar de cloud. In de cloud worden de videobeelden drie keer bewaard (triple redundancy). Een ander voordeel van de bridge is dat camera’s nu vanaf afstand gereset kunnen worden.

Tot slot verhelpt de bridge een ander vaak gebruikt argument tegen de cloud, namelijk dat van bandbreedtemanagement. Op de bridge kan data namelijk tot twee dagen worden gebufferd, zodat deze bijvoorbeeld pas ’s avonds als er voldoende bandbreedte beschikbaar is wordt doorgestuurd naar de cloud.

Toekomst van de cloud

“Cybersecurity zit in het DNA van Eagle Eye Networks en wij zijn ervan overtuigd dat deze kennis en aandacht essentieel zijn om van Video in de Cloud een succes te maken”, aldus Rishi Lodhia. “Het is bijzonder dat Tijmen en ik al zo vroeg bezig waren met cloud-video. Misschien wel te vroeg, hebben we onszelf wel eens afgevraagd. Maar gelukkig hebben we doorgezet, waardoor we nu bovenop de golf zitten. Dat is een geweldig gevoel. We zullen de komende jaren nog heel hard moeten knokken om tot de meest toonaangevende wereldspeler uit te groeien. Maar de basis is gelegd en wij zijn er dan ook klaar voor.”

Dit artikel is gesponsord door Eagle Eye Networks

Reageer op dit artikel