nieuws

Moederbedrijf Offerman geeft winstalarm

Fabrikanten 3331

Moederbedrijf Offerman geeft winstalarm
Lege schappen bij Jumbo door recall vleeswaren. Foto: VMT.nl

LIEVEGEM – Het Belgische vleesverwerkende bedrijf Ter Beke, moederbedrijf van het door de listeria-affaire getroffen vleeswarenbedrijf Offerman, heeft een winstwaarschuwing gegeven.

De winstwaarschuwing is een gevolg van de listeriabesmetting bij de Nederlandse dochter Offerman. Een fabriek in Aalsmeer van dit bedrijf werd afgelopen week stilgelegd vanwege de besmetting met de listeriabacterie. Als gevolg van alle commotie werd de handel in het aandeel van de vleesverwerker stilgelegd na een flinke koersdaling van rond de €123 naar net boven de €90. De koers herstelde zich maandagochtend iets.

Brutowinst tot 10 procent lager

Ter Beke verwacht dat door die fabriekssluiting de brutowinst tot 10 procent lager uitpakt. Eerder dit jaar verwachtten de Belgen meer winst te maken dan vorig jaar, maar daar zijn ze nu op teruggekomen. Het bedrijf meldt in een persmededeling alle commotie te begrijpen, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ‘Wij begrijpen de media-aandacht rond de melding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, als zou bij ziektegevallen in Nederland, waaronder drie overlijdens en een miskraam, dezelfde listeria-stam zijn aangetroffen als in de Offerman locatie in Aalsmeer’, aldus het bedrijf in een persmededeling.

Medewerking

Het bedrijf zegt geschrokken te zijn door de mededeling van de NVWA. ‘Wij zijn zelf, als familiaal beursgenoteerd bedrijf, ten zeerste geschrokken door deze melding. Over de bewering als zou dit duiden op een causaal verband tussen beide, hebben wij op dit ogenblik geen verdere informatie. Offerman staat in contact met de relevante autoriteiten en wij verlenen onze medewerking aan alle verder onderzoek.’

Recalls vleeswaren

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldden vorige week dat drie mensen overleden zijn als gevolg van de listeriabesmetting. Een vrouw kreeg een miskraam als gevolg van de bacterie. Diverse supermarkten in Nederland en België riepen vleeswaren van Offerman terug. Het Belgisch Voedselagentschap (FAVV)verwacht dat er nog meer terugroepacties kunnen volgen.

Reageer op dit artikel