nieuws

Beurswaakhond tikt Kraft Heinz op de vingers

Fabrikanten 1440

Beurswaakhond tikt Kraft Heinz op de vingers
Foto: Shutterstock

NEW YORK – De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft fmcg-fabrikant Kraft Heinz op de vingers getikt. De onderneming moet de jaarrekeningen over 2016, 2017 en de eerste drie maanden van 2018 aanpassen. Het bedrijf ligt daarnaast op andere vlakken nog onder vuur van de SEC.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau Reuters dat documenten heeft ingezien die door Kraft Heinz zijn ingeleverd bij de Securities and Exchange Commission.  Het nieuws leidde tot een flinke daling van het aandeel Heinz op de beurs. Aanleiding voor alle ellende is gerommel met de boekhouding door medewerkers van het bedrijf. Deze werknemers zijn inmiddels ontslagen.

Kosten niet op juiste moment in boeken

In Nederland is Kraft Heinz vooral bekend van de ketchup en is het eigenaar van de merken Honig en De Ruijter. De kosten van het schandaal worden op zo’n 180 miljoen dollar geschat. De SEC maakt zich vooral boos over het niet juist vermelden van het tijdstip waarop kosten zijn verwerkt. De onderneming slaagt er waarschijnlijk door alle commotie niet in om zijn cijfers over het eerste kwartaal op tijd te publiceren.

Extra dagvaarding voor Kraft Heinz

Kraft Heinz verklaarde daarnaast op 1 maart een extra dagvaarding van de SEC te hebben ontvangen vanwege de behandeling van goodwill en afschrijvingen op immateriële activa zoals die in de boeken zijn verwerkt. Daarnaast wil de toezichthouder documenten met gegevens over de inkoop ontvangen van Kraft Heinz.

Hoofdrol voor Warren Buffett

De onderneming ontstond in 2015 uit het samengaan van Kraft Foods en HJ Heinz Company. De transactie gebeurde onder regie van de legendarische Amerikaanse investeerder Warren Buffett. Hij is met 27 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder. Zijn partner bij de transactie, het Braziliaanse 3G, heeft 22 procent van de aandelen.

Reageer op dit artikel