nieuws

Arla lanceert ‘duurzaamste zuivelpak’

Fabrikanten 3908

Arla lanceert ‘duurzaamste zuivelpak’
Dennis Iseger van Arla toont de nieuwe pakken.

NIJKERK – De biologische melk, karnemelk en yoghurt van Arla zit in een nieuw duurzaam zuivelpak. Voor de verpakking wordt 100 procent ongebleekt bruin karton gebruikt.

De nieuwe verpakkingen van Arla Biologisch worden gedoseerd ingevoerd. Als eerste gaan de literpakken biologische melk, karnemelk en yoghurt over.

In Zweden en Finland al eerder

De 250 ml, 500 ml en 1,5 literverpakkingen volgen later. In Zweden en Finland zijn de pakken al eerder geïntroduceerd door Arla. Dennis Iseger, CSR & communication manager bij Arla Foods: ‘Ongebleekt houdt in dat de verpakking niet wit is gemaakt. Er wordt gedrukt op het natuurlijke, bruine karton. Dat is beter voor het milieu. Daarnaast ontbreekt de traditionele klei-coating Het bedrukken met logo’s, teksten en afbeeldingen is daardoor lastiger. Er is dan ook veel getest voorafgaand aan de definitieve opname in het schap dit weekend.’

Gebruik van organisch materiaal

Voor de productie van de dop en de coating wordt gebruik gemaakt van organisch materiaal, waaronder suikerriet en tallolie. Tallolie is een mengsel van harszuren, vetzuren en andere materialen en is een bijproduct van pulp- en papierproductie. De verpakkingen zijn volgens Arla niet volledig afbreekbaar, wel recyclebaar.

Benieuwd naar reactie branche

Deze innovatie reduceert de CO2-uitstoot met 34 procent per verpakking. ‘Het is spannend om te zien hoe de consument op de kleur bruin gaat reageren’, laat Dennis Iseger verder weten. Ook is het zuivelconcern benieuwd naar de reactie vanuit de branche over dit eerste zuivelpak van volledig ongebleekt bruin karton, in plaats van een op het pak geprinte kartonlook. Iseger: ‘De extra kosten die gepaard gaan met deze nieuwe verpakking berekenen we niet door aan consumenten.’

Klimaatneutraal produceren

Met het milieubewuste zuivelpak bespaart Arla 272 ton aan CO2-uitstoot. Om de verpakking klimaatneutraal te produceren compenseert Arla de resterende 539 ton CO2-uitstoot door een samenwerking met Trees for All. Deze organisatie plant nieuwe bomen aan die CO2 nodig hebben om te groeien.

Lanceren duurzame verpakkingen

In het lanceren van duurzame verpakkingen staat Arla niet alleen. Zo introduceerden vorig jaar Coop en Poiesz biologisch afbreekbare vleesverpakkingen. De schaal, inclusief het absorptiematje, seal en de bestickering kunnen bij het gft-afval worden weggegooid. Het materiaal van de vleesschaal (PLA, Poly Lactic Acid) wordt vervaardigd uit plantaardige grondstoffen.

Reageer op dit artikel