nieuws

Werknemers Unox in Oss gaan staken

Fabrikanten 1280

Werknemers Unox in Oss gaan staken
Foto: Shutterstock

OSS – Medewerkers van de worstfabriek van Unox in Oss leggen vrijdag voor 24 uur het werk neer. Zij eisen garanties over behoud van hun baan en arbeidsvoorwaarden nu eigenaar Unilever heeft besloten de fabriek te verkopen aan vleesverwerker Zwanenberg.

Het bedrijf heeft daar tot dusver geen gehoor aan gegeven. In de Unox-fabriek in Oss werken zo’n driehonderd mensen. Zij komen per 1 januari in dienst bij Zwanenberg. Dat bedrijf wil sommige arbeidsvoorwaarden versoberen, waaronder de pensioenen. De vakbonden willen onder meer dat Unilever als verkopende partij de werknemers daarvoor compenseert.

Geen rare eisen

‘Unilever is niet ingegaan op de eisen van de medewerkers, dus acties zijn onvermijdelijk’, aldus bestuurder Niels Suijker van vakbond FNV. De werknemers strijden onder meer voor werkzekerheid en behoud van hun pensioenregeling. ‘Geen rare eisen als je ziet dat Unilever en Zwanenberg voor tien jaar productieafspraken hebben gemaakt met elkaar’, vindt FNV.

Werknemers voelen zich aan de kant gezet

Het gaat volgens FNV om loyale werknemers die al tientallen jaren bij Unox werken en zich nu aan de kant gezet voelen. Ook collegabond CNV heeft opgeroepen tot acties. ‘Unilever laat werknemers de prijs betalen voor de verkoop van Unox aan Zwanenberg. Dat mag niet de bedoeling zijn’, aldus bestuurder Peter de Jong.

Reageer op dit artikel