nieuws

Derde staking in week tijd bij Unox

Fabrikanten 1724

Derde staking in week tijd bij Unox

OSS – Medewerkers van Unox in Oss leggen woensdagavond laat voor de derde keer in minder dan een week het werk neer uit protest tegen verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden.

De productie van soepen, sauzen en rookworsten komt daardoor volgens FNV volledig stil te liggen, meldt het ANP.

Verkoop aan Zwanenburg

Unilever besloot onlangs de Unox-fabriek in Oss te verkopen aan vleesverwerker Zwanenberg. Die wil morrelen aan de arbeidsvoorwaarden, met name de pensioenen. De circa driehonderd werknemers willen daarvoor compensatie van Unilever. Ook eisen zij garanties over behoud van werkgelegenheid.

Productieafspraken voor 10 jaar

FNV wijst daarbij onder meer op de productieafspraken die Unilever en Zwanenberg voor een periode van tien jaar hebben gemaakt. Die zouden het volgens de vakbond mogelijk moeten maken op zijn minst garanties af te geven dat de banen in de fabriek behouden blijven.

Verkoop op langere termijn beter

Volgens Unilever is de verkoop op de langere termijn beter voor Unox en zijn medewerkers.  ‘Zwanenberg brengt volume naar de fabriek wat goed is voor de werkgelegenheid’, liet de was- en voedingsmiddelengigant eerder al weten. Het bedrijf betreurt het dat FNV momenteel acties verkiest boven onderhandelingen.

Reageer op dit artikel