nieuws

‘Producent betaalt voor zwerfafval

Fabrikanten

‘Producent betaalt voor zwerfafval

DEN HAAG – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het bedrijfsleven moet meebetalen aan het opruimen van zwerfafval. Producenten zouden ook de hoeveelheid verpakkingsmateriaal moeten verminderen.

Dat laat de VNG dondeerdag weten. Volgens de VNG zijn de gemeenten nu 200 miljoen euro per jaar kwijt, alleen voor het opruimen van zwerfafval. De koepelorganisatie van gemeentebesturen denkt dat het invoeren van statiegeld op verpakkingsmateriaal een oplossing kan zijn. Die discussie speelde eerder, maar statiegeld op bijvoorbeeld kleine PET-flesjes kwam er toen niet door. De VNG stelt dat ‘het bedrijfsleven een mogelijke nieuwe discussie over statiegeld als een zwaard van Damocles boven het hoofd voelt hangen. Dit is dan ook hét moment voor het bedrijfsleven om te laten zien hoe het het probleem van zwervende verpakkingen wél gaat aanpakken.’

Supermarktkoepel

De brancheorganisatie van supermarkten CBL zit niet te wachten op meer producten met statiegeld. ‘Dat brengt enorm veel bureaucratie, rompslomp en kosten met zich mee, voor zowel de supermarkt als de klant’, zei een woordvoerder. Bovendien ziet de koepelorganisatie statiegeld niet als oplossing van het probleem. ‘Het is een mentaliteitskwestie. Mensen die nu hun troep op straat gooien, gaan hun gedrag echt niet veranderen, als de verpakkingen een paar cent waard zijn.’

Duurzaam

Volgens het CBL doen de supermarkten al heel veel om zwerfvuil tegen te gaan. Ook werken de supers via de stichting Nederland Schoon mee aan duurzame oplossingen. Door middel van campagnes en scholenprojecten voor kinderen wil de stichting de hinder van zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden.

 

 

Reageer op dit artikel