nieuws

Machtsstrijd rond controle Aldi Nord beslist

Buitenland 3537

Machtsstrijd rond controle Aldi Nord beslist
Foto: Shutterstock

KIEL – Het Gerechtshof van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein heeft donderdag een streep getrokken door een beslissing van een lagere rechtbank. Daarmee is de al jaren durende stammenstrijd binnen de familie achter de prijsvechter beslist.

Dit betekent dat de controle over het beleid bij de prijsvechter, het is de tak van Aldi die ook in Nederland actief is, meer bij professionele managers komt te liggen onder leiding van topman Marc Heussinger. ‘Dit is een belangrijke dag voor het bedrijf. We kunnen weer ademhalen’, zo wordt advocaat en vertrouweling Emil Huber van Theo Albrecht jr. door Der spiegel geciteerd.

Hartmuth Wiesemann opgeroepen als getuige

Gisteren was een cruciale dag in de machtsstrijd binnen het bedrijf. De inmiddels 72-jarige voormalige sterke man binnen Aldi Nord, Hartmuth Wiesemann, werd als getuige gehoord en gaf de doorslag. Hij schetste de vrees bij de in 2012 overleden Berthold Albrecht, de andere zoon van oprichter Theo Albrecht, dat zijn kinderen niet over de juiste mentaliteit beschikken om de discounter naar een welvarende toekomst te leiden. Ze zouden veel geld uit het bedrijf willen trekken voor eigen gebruik en daarmee het voortbestaan in gevaar brengen.

Structuur met drie stichtingen

De controle bij Aldi Nord ligt in handen van drie stichtingen. De Markus-stichting heeft 61 procent van de aandelen, deze wordt gecontroleerd door de weduwe van Theo sr, Cilly, de Lukas-stichting staat onder controle van zoon Theo en heeft 19,5 procent. De zaak draaide om de zeggenschap binnen de Jakobus-stichting waar de 19,5 procent van Berthold Albrecht inzit. Bij grote beslissingen moeten alledrie de stichtingen akkoord geven, waardoor die laatste stichting dus een veto kan uitspreken. Daarmee zouden weduwe en kinderen het bedrijf kunnen afpersen rond belangrijke beslissingen om zo hun dure levensstijl te financieren.

Berthold veranderde samenstelling bestuur

Twee jaar voor zijn dood veranderde Berthold Albrecht het bestuur van de Jakobus-stichting om de invloed van zijn erfgenamen in te perken. Hartmuth Wiesemann, een vertrouwelijk van Theo sr., was bij die stemming echter zelf wegens ziekte afwezig en Berthold stemde namens hem voor de verandering van de bestuurssamenstelling. Na het overlijden van Berthold gingen diens weduwe en kinderen in beroep tegen het besluit, met als belangrijkste argumenten dat deze niet geldig was vanwege de afwezigheid van Wiesemann en dat Berthold door zijn ziekte al niet meer helemaal handelingsbekwaam was.

Einde aan de strijd tussen de Aldi-clans

Een lagere rechtbank gaf de familie van Berthold gelijk, maar in hoger beroep is dit dus van tafel geveegd. Wiesemann getuigde gisteren dat hij zijn volmacht aan Berthold had gegeven en dat de oprichterszoon met hem veelvuldig zijn zorgen over de houding van zijn erfgenamen rondom het bedrijf had gedeeld. Daarmee komt een einde aan de strijd tussen de verschillende takken van de Albrecht-familie.

Akkoord over grootste ombouwoperatie

De familiestrijd ging overigens niet ten koste van twee belangrijke beslissingen in de laatste maanden. Zo werd besloten tot de grootste ombouwoperatie in de geschiedenis van het bedrijf en werd het contract van topman Marc Heussinger verlengd.

Reageer op dit artikel