nieuws

Metro ziet winst voor opsplitsing flink dalen

Buitenland 1673

Metro ziet winst voor opsplitsing flink dalen
EPA

DÜSSELDORF – De Duitse retailgigant Metro, in Nederland eigenaar van ketens Makro, Mediamarkt en Saturn, heeft een matig kwartaal achter de rug. Vooral de winstgevendheid kreeg een knauw in het vanwege de feestdagen belangrijke omzetkwartaal voor de onderneming.

De nettowinst daalde in de periode tussen oktober en december van €549 miljoen naar €200 miljoen. Daarbij moet wel in aanmerking worden genomen dat de winst in dezelfde periode een jaar eerder wat hoger uitviel door de verkoop van de activiteiten in Vietnam. Wanneer de winstcijfers voor bijzondere zaken worden opgeschoond blijft onder de streep €821 miljoen euro over, iets minder dan vorig jaar. Eerder was al bekend dat de omzet met 0,6 procent daalde naar €17 miljard. Volgens topman Olaf Koch zijn de marktomstandigheden ‘lastig’.

Wisselkoersen

Metro heeft onder meer last door de toenemende neiging van consumenten om met de feestdagen allerhande cadeaubonnen te schenken. Daardoor valt de omzet van de elektronicadochters van Metro pas later in het jaar. De groothandels hadden veel last van wisselkoerseffecten. Tenslotte hadden de hypermarkten van Real meer last van prijsvechters. Toch werd eerder dit jaar al bekendgemaakt dat de omzet relatief stabiel was. Specifieke cijfers over Nederland werden daarbij niet gegeven. Wel werd gemeld dat de opbrengsten daalden. Volgens cijfers van Foodservice Beleidsmonitor 2017 daalde het marktaandeel van Makro in die sector afgelopen jaar van 6,3 naar 5,9 procent.

Opsplitsing aanstaande

Metro maakte eerder in 2016 al bekend dat het zich gaat opsplitsen. De groothandels- en levensmiddelentak wordt losgekoppeld van de elektronicawinkels van Media-Saturn. Medio 2017 moet dat proces zijn afgerond. Het is de bedoeling dat daarmee de groeivooruitzichten voor beide ondernemingen verbeteren.

 

Reageer op dit artikel