nieuws

Cel dreigt voor drie oud-Tesco-managers

Buitenland 1031

Cel dreigt voor drie oud-Tesco-managers

LONDEN – Drie voormalige topmanagers van Tesco zijn officieel aangeklaagd voor hun rol in het boekhoudschandaal dat de onderneming enkele jaren geleden teisterde. Hen hangt mogelijk een celstraf van tien jaar boven het hoofd.

Het gaat daarbij om Chris Bush, de voormalige hoogste baas van Tesco op de thuismarkt, alsmede zijn financiële man Carl Rogberg en de voormalige verantwoordelijke voor food John Scouler. Ze zijn aangeklaagd door de Serious Fraud Office voor hun rol in het schandaal waarbij de winstgevendheid van Tesco kunstmatig werd opgepompt. Dit leidde tot een gat van 263 miljoen pond in de winstgevendheid. De zaak kwam aan het licht via een klokkenluider.

Schoonmaak in de top van Tesco

De drie mannen hoorden bij een groep die in het VK bekend staat als de Cheshunt Eight. In november 2014 werden zij door Tesco geschorst. Ze boekten inkomsten vanuit fabrikantenhoek te vroeg in, waardoor resultaten positief waren. In de maanden daarna leidde het boekhoudschandaal, in combinatie met de tegenvallende resultaten, tot een schoonmaak in de hele top bij Tesco.

Veel te veel supermarktmeters in het Verenigd Koninkrijk

Daarbij trad ook een nieuwe chairman aan in de persoon van John Allan. Dit weekeinde kwam hij in het nieuws omdat volgens hem de race tussen de grote supermarktketens naar meer winkelruimte vanaf het jaar 2000 een belangrijke reden is voor de crisis in de Britse supermarktindustrie. ‘Te veel winkels openen is iets waarop je terugkijkt en waarvan je zegt, dat was waarschijnlijk geen goed idee. Maar iedereen deed het toen en er was de zorg, denk ik, dat als jij die locatie niet nam iemand anders het zou doen en je op achterstand zou komen in de concurrentiestrijd.’

Tesco meer dan verdubbelde in vierkante meters sinds 2003

Volgens hem heeft dat geleid tot de situatie waarin er te veel supermarktmeters zijn in het Verenigd Koninkrijk. ‘We zijn bezig om dat in een geleidelijk tempo op te lossen en dat zal uiteindelijk ook wel lukken. Maar dat gaat jaren kosten’, aldus Allan. De cijfers lijken hem gelijk te geven. In de 84 jaar tot 2003 opende Tesco zes miljoen vierkante meter winkelruimte. In de vijf jaar daarna groeide dit naar negen miljoen en op dit moment heeft Tesco 14 miljoen vierkante meter supermarktruimte.

Reageer op dit artikel