nieuws

Tengelmann stapt helemaal uit supermarkten

Buitenland

Tengelmann stapt helemaal uit supermarkten
EPA

KEULEN – Het vroeger ook in Nederland actieve retailconcern Tengelmann verkoopt zijn laatste supermarktketen in Duitsland. De formule Kaiser’s Tengelmann wordt op 30 juni 2015 overgedaan aan de Edeka-Gruppe.

Tengelmann kocht in Nederland ooit de formule Jac Hermans en was later actief met A&P en discounter Prijs-Slag. Edeka koopt 451 Kaiser’s Tengelmann-supermarkten, de eigen slagerij en de online supermarktdienst Bringmeister. Bij de overname zijn zestienduizend werknemers betrokken en een omzet van ongeveer €1,8 miljard. ‘Wij zien helaas geen perspectief meer om op eigen kracht onze supermarkten weer winstgevend te maken’, zegt Karl-Erivan Haub, de baas van Tengelmann in een toelichting op de verkoop.

Te klein
Haub: ‘Met een marktaandeel van maar 0,6 procent zijn wij met onze supermarkten te klein om in de huidige markt een kans te hebben’, aldus Haub. Afgelopen zomer liet Tengelmann een analyse uitvoeren van de supermarkttak. ‘De uitkomst daarvan is op pijnlijke manier duidelijk. Toegeven dat de verkoop van onze supermarkten onvermijdelijk is, was voor mijn familie en mij persoonlijk zeer moeilijk. Maar met deze stap hopen we onze werknemers en werknemers een toekomstperspectief te bieden.’

Zelfstandige ondernemers
Edeka gaat de overgenomen winkels stapsgewijs overdragen aan zelfstandige ondernemers. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Duitse kartelwaakhond, die al heeft laten weten deze zaak intensief te gaan onderzoeken. De waakhond maakt zich zorgen over het feit dat Edeka, Rewe, Aldi en de Schwarz Gruppe (Lidl, Kaufland) samen intussen 85 procent van de markt in handen hebben. Recent trok de instantie in een rapport nog de conclusie dat ‘een verdere verslechtering van de concurrentieverhoudingen consequent moet worden tegengewerkt’.

Obi
Tengelmann is groot in textiel, met onder meer de keten Kik en de bouwmarkten van Obi.

Reageer op dit artikel