nieuws

Webwinkels willen eigen variant DigiD

Branche & Bedrijf 424

Webwinkels willen eigen variant DigiD
Foto: ANP

BAARN – Er moet een betere methode komen waarmee klanten via internet veilig aankopen kunnen doen, vergelijkbaar met de DigiD bij de overheid.

Dat vinden onder meer belangenorganisaties als Detailhandel Nederland en Thuiswinkel.org en de ANVR, de brancheorganisatie in de reiswereld. Ze vragen het kabinet om een publiek online identificatiemiddel. Identificatie is een kerntaak van de rijksoverheid, vinden ze. ‘Bij overheidsinstanties gebeurt dat door middel van de DigiD, maar die is vooralsnog niet beschikbaar voor het bedrijfsleven en dat is een gemiste kans’, aldus de organisaties in een brief aan minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken).

Werkt identiteitsfraude in de hand

‘Er ontstaat zo een fundamenteel en onwenselijk verschil tussen fysiek en digitaal handelen. Bovendien werkt de overheid identiteitsfraude in de hand en lopen Nederlandse ondernemers financiële kansen mis’, aldus een woordvoerster van Thuiswinkel.org tegen het ANP. De organisatie is verantwoordelijk voor 70 procent van alle online consumentenbestedingen in Nederland, waaronder reizen, kleding en elektronica.

Supermarkten aangesloten bij Thuiswinkel.org

Bij Thuiswinkel.org zijn ook de belangrijkste websupermarkten aangesloten, waaronder AH.nl, Jumbo.com, Picnic en Plus. Daarmee is

Reageer op dit artikel