nieuws

Spar City Amsterdam na week weer dicht

Branche & Bedrijf 17079

Spar City Amsterdam na week weer dicht

AMSTERDAM – De Spar City aan de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam heeft zijn deuren een week na de opening alweer moeten sluiten.

Dit is omdat de rechter het met Spar City-buurman Hotel de l’Europe eens is dat de vestiging een ‘minisupermarkt’ is. Spar en de gemeente blijven erbij dat het om een ‘to-go-formule’ gaat, een format dat op deze plek wel is toegestaan. Dat schrijft het Parool vrijdag. De gemeente krijgt zes weken de tijd om met een betere motivering te komen voor het verstrekken van de vergunning. Tot die tijd moet de winkel sluiten.

Minisupermarkt of to-go-formule

Spar Holding kreeg de vergunning voor zijn Spar City aan de Nieuwe Doelenstraat omdat het is toegestaan om een winkel te openen die alleen producten die geen of slechts beperkte bereidingstijd nodig hebben. Een to-go-formule. Wat volgens het bestemmingsplan níet wordt toegestaan, is een minisupermarkt, omschreven als ‘detailhandelvestiging waar voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen worden verkocht’.

Bezwaar tegen Spar City

Het naastgelegen hotel maakte direct bezwaar nadat de gemeente de vergunning verleende, maar de gemeente verklaarde dit ongegrond. Hotel de l’Europe ging vervolgens naar de rechter. De advocaat van het hotel had, volgens het Parool, in een andere Spar City-winkel vastgesteld dat er ook producten worden verkocht die niet voor directe consumptie bedoeld zijn. Ook adverteert Spar City op zijn website met een compleet assortiment, waaronder non-foodartikelen. Het hotel vreest door de komst van de winkel ‘een negatief effect op het woon- en leefklimaat ter plaatse en dus op de uitstraling van het hotel’.

Reageer op dit artikel