nieuws

Verhuurder dreigt met schadeclaim om Aldi

Branche & Bedrijf 1391

Verhuurder dreigt met schadeclaim om Aldi
Aldi Gorredijk. Foto: Google Streetview.

GORREDIJK – De gemeente Opsterland hangt een forse schadeclaim boven het hoofd van Uniewijck Vastgoed als de gemeente meewerkt aan een verhuizing van de Aldi in Gorredijk.

De eigenaar van het pand waar het Aldi-filiaal in Gorredijk nu is gevestigd, dreigt met een schadeclaim van een miljoen euro als de gemeente meewerkt aan een verhuizing uit het winkelcentrum Turfmerk. Daarvoor zou namelijk ook de supermarktbestemming van het pand in het winkelcentrum komen te vervallen. Uniewijck stelt dat Aldi ook op de huidige plek kan uitbreiden.

Aldi wil verhuizen

Aldi wil graag verhuizen naar een locatie aan de  Hoofdstraat. De gemeente heeft daar wel oren naar omdat het plan nieuw leven blaast in een verpauperd stuk van de Hoofdstraat, schrijft lokale nieuwssite SA 24. Volgens Pieter Vermeulen van vastgoedbeheerder Duinweide Investeringen betekent een verhuizing een verschuiving van het probleem. Hij vreest leegstand in het winkelcentrum Turfmerk als Aldi vertrekt. ‘Ook van de winkels eromheen. Een vertrek van een supermarkt maakt deze locatie veel minder interessant.’ Hij wijst er daarbij op dat andere gemeenten juist voor concentratie in bestaande kernwinkelgebieden kiezen on die levensvatbaar te houden.

Supermarktbestemming vervalt bij verhuizing

Op de achtergrond speelt een andere kwestie. De gemeente Opsterland vindt dat Gorredijk plats biedt aan maximaal  vier supermarkten. Als Aldi verhuist moet derhalve de  supermarktbestemming mee verhuizen en is een supermarkt in De Turfmerk niet meer mogelijk. Uniewijck is niet van plan daaraan mee te werken. Supermarkten zijn immers stabiele huurders en goede betalers. Een deskundige  schat de schade voor Uniewijck bij een verhuizing op circa €1 miljoen, maar de  verhuurder wil het niet zover laten komen. ‘We gaan ons met hand en tand verzetten. Wij geven deze bestemming op ons pand niet op en denken voldoende in ons recht te staan om dit te voorkomen.’ Of daarmee Aldi is te behouden als  huurder valt te bezien. De discounter heeft een huurcontract dat loopt tot en met 2023.

‘Aldi kan uitbreiden’

Volgens de vastgoedbeheerder kan Aldi echter ook makkelijk uitbreiden op de huidige locatie. Uniewijck kocht daartoe een pand aan waar nu Blokker zit en heeft daar een supermarktbestemming op gekregen. Dat kan bij de  Aldi worden getrokken. Aldi bestrijdt dat het pand  dan aan de eisen voldoet. ‘ Het blijft een lange smalle winkel en ook parkeer- en bevoorradingsprobleen worden niet opgelost. Bovendien zegt de discounter zicht niet te laten dwingen. ‘Dat Uniewijck op eigen initiatief, zonder ons te kennen, het Blokkerpand heeft gekocht en de bestemming heeft gewijzigd, moeten zij weten. Wij laten ons niet dwingen in hun plannen mee te gaan. Een huurcontract is geen levensverzekering’, aldus een Aldi-woordvoerder.

Gemeente: verhuizen is realistische optie

Ondanks de bezwaren van Uniewijck denkt de gemeente nog altijd  dat verhuizen een realistische optie is. Wethouder Anko Postma zegt nog altijd positief te zijn. ‘Maar het is nog altijd een verkenning. Wanneer Aldi een aanvraag indient, kan de bestemmingsplanprocedure starten.’

 

Reageer op dit artikel