nieuws

RTL: Grootscheepse fraude bio-producenten

Branche & Bedrijf 5629

RTL: Grootscheepse fraude bio-producenten

AMSTERDAM – Tientallen bedrijven hebben de afgelopen jaren vermoedelijk ten onrechte producten als biologisch verkocht of aangeprezen.

Het gaat om eten dat wordt verkocht als biologisch, maar dat niet voldoet aan de strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Met de handel zijn waarschijnlijk tonnen verdiend. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, op basis van meldingen tussen twee toezichthouders. Het gaat hierbij om Skal Biocontrole en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), in de periode 2015-2018.

68 vermoedens

In totaal zijn er 58 vermoedens van misleiding en 10 vermoedens van de zwaardere overtreding fraude. Zo zou een vleeshandel onterecht honderdduizenden euro’s hebben opgestreken. Ook producten als witlof, koffie en chocolade worden door RTL Nieuws genoemd.

Substantieel probleem

‘Dit zijn geen incidenten. Dit aantal geeft aan dat het om een substantieel probleem gaat en dat het systematisch gebeurt’, zegt criminoloog Wim Huisman van de VU in een reactie op het onderzoek. Hij deed eerder onderzoek naar voedselfraude. De biologische toezichthouder Skal wil dat meer wordt ingezet op vervolging van fraudeurs. Boetes die nu worden uitgedeeld staan niet in verhouding tot de bedragen die zouden worden opgestreken. ‘Illegaal verdiende winst moet worden terugbetaald’, zegt Skal-directeur Nicolette Klijn.

Reageer op dit artikel