nieuws

Forse toename overvallen op supermarkten

Branche & Bedrijf 567

Forse toename overvallen op supermarkten

DRIEBERGEN – Nederlandse supermarkten zijn dit jaar aanzienlijk vaker het slachtoffer van overvallen dan een jaar geleden. Tot en met juli hebben overvallers al 69 keer toegeslagen.

Dat blijkt uit cijfers van de politie waar AD over schrijft. Over dezelfde periode vorig jaar werden 49 supermarkten overvallen. De stijging wordt onder meer veroorzaakt door serie-overvallers in Eindhoven en Nijmegen. ‘Overvallers zijn vaak serieplegers. Ze hebben de neiging door te gaan tot ze worden gepakt. Als het een tijd duurt voordat een bende wordt gepakt, zie je dat terug in de cijfers’, zo wordt landelijk coördinator overvallen Jos van der Stap van de politie geciteerd.

Oplossingspercentage overvallen bedraagt 50 procent

Volgens Van der Stap is het dus belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. ‘Gemiddeld is het oplossingspercentage 50 procent. Ook in Nijmegen en Eindhoven zijn de verdachten aangehouden.’ Vooral in Eindhoven ging daar een intensieve jacht op de dader aan vooraf. Tegen de jeugdige verdachten die in Nijmegen en omgeving op gewelddadige wijze toesloegen werden forse eisen uitgesproken.

Maaltijdbezorgers twee keer zo vaak overvallen

Supermarkten staan niet alleen in de toename van het aantal overvallen, dat een trendbreuk betekent ten opzichte van de afgelopen jaren. In totaal werden in Nederland vorig jaar 649 overvallen gepleegd in het eerste halfjaar. Inmiddels zijn dat er ruim 100 meer, wat neerkomt op een toename met 18 procent. Vooral maaltijdbezorgers moeten het vaker ontgelden. Het aantal overvallen op pizzabezorgers en hun collega’s verdubbelde ruim tot 88.

Reageer op dit artikel