nieuws

Supermarkt Ter Borch komt mogelijk toch

Branche & Bedrijf 1844

Supermarkt Ter Borch komt mogelijk toch
Inwoners van de Tynaarlose wijk Ter Borch zijn al jaren fel gekant tegen de komst van een supermarkt

TYNAARLO – De gemeenteraad van Tynaarlo heeft een beslissing over de komst van een omstreden supermarkt in de nieuwbouwwijk Ter Borch twee weken voor zich uit geschoven.

Daarmee behoort de komst van een supermarkt in de nieuwbouwwijk Ter Borch van het Drentse Tynaarloo, die grenst aan het Groningse Eelderwolde, weer tot de mogelijkheden. Dat bleek tijdens een, volgens het Dagblad van het Noorden chaotische, raadsvergadering waar het plan aan de orde kwam. De mogelijke komst van de supermarkt roept al 7 jaar reacties op. Zo is er weerstand vanuit de woonwijk, vanuit omringende gemeentes/kernen en van supermarkten uit die plaatsen. Ook de gemeenteraad leek in meerderheid tegen te gaan stemmen.

Kleiner

Als de omstreden supermarkt er toch komt, krijgt deze waarschijnlijk een kleinschaliger karakter. Kort voor raadsvergadering, dinsdag, kregen raadsleden een brief van de projectontwikkelaars die gezamenlijk optrekken in de vof Ter Borch. Daarin doen ze een aantal concessies die verwarring schiepen bij de raad, die vier weken geleden eigenlijk al tot de conclusie was gekomen dat de supermarkt er niet moest komen, ondanks een dan dreigende miljoenenclaim.

Verkeersveiliger

In het herziene plan krijgt de supermarkt een bvo van 2500 vierkante meter in plaats van de eerder voorgestelde 3000 vierkante meter. Ook wordt deze iets anders geplaatst, waardoor de supermarkt verder van een kinderspeelplaats komt te liggen. Ook zijn er circa 30 minder parkeerplaatsen voorzien dan de eerder genoemde ruim 180. Verder worden fietsroutes verplaatst om de verkeersveiligheid voor schoolgaande kinderen te vergroten en er komt meer groen.

Twee weken uitstel

De PvdA, die met twee stemmen een sleutelrol kan spelen in de raad, is er nog niet uit. Notoire tegenstanders in de gemeenteraad zijn nog steeds tegen. De VVD, voorstander van de supermarkt, ziet een opening. Fractieleider Nina Hofstra hoopt voor- en tegenstanders te kunnen verenigen. De wijkbewoners zijn volgens de krant flink verdeeld. Die waren eerst tegen maar lijken nu te opteren voor een plan waarbij er een supermarkt van 400 tot 700 vierkante meter komt. Dat is echter volgens de projectontwikkelaar economisch niet haalbaar. De raad, die precies voor de helft uitstel wilde, neemt over twee weken een beslissing.

Tweede conflict rond super

In de gemeente Tynaarloo speelt nog een tweede, al jaren slepende, supermarktzaak. AH-franchiser Hans Hendrikse kreeg gelijk van de rechter wat betreft de vestiging van een noodwinkel in de kern Zuidlaren.

Reageer op dit artikel