nieuws

Zaak Jumbo-bomber in nieuw tv-programma

Branche & Bedrijf 774

Zaak Jumbo-bomber in nieuw tv-programma
Foto: Shutterstock

ARNHEM – De zaak rondom de Jumbo-afperser die speelde in 2015 en 2016 is onderwerp in de nieuwe tv-serie ‘Misdaadcollege’.

In het programma worden vier geruchtmakende rechtszaken uit de afgelopen jaren onder de loep genomen. De zaak rond Alex O., oftewel de Jumbo-bomber, kreeg in 2015 en 2016 veel aandacht van de media.

Misdaadcollege behandelt verschillende zaken

In Misdaadcollege van Omroep WNL vertellen politie en justitie onder leiding van Rick Nieman voor één keer hoe ze deze geruchtmakende zaak wisten op te lossen. Het publiek in de zaal heeft daarbij de mogelijkheid om vragen stellen. De opnames voor het programma vinden plaats op woensdag 6 februari in de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem, ook de locatie voor de andere uitzendingen. De andere zaken die aan bod komen in de serie zijn in ieder geval de Quote 500-bende, de Utrechtse serieverkrachter en de coldcase uit 1993 van de moorden op de homo-ontmoetingsplaats in het Rotterdamse Kralingse Bos.

Jumbo-bomber zorgde voor onrust

Alex O. stuurde in 2015 meerdere dreigmails en -brieven naar Jumbo. Er moesten 2000 bitcoins worden betaald om te voorkomen dat hij bommen liet ontploffen bij diverse filialen. Jumbo ging niet in op de eis van de afperser. Wel leidde het ertoe dat leden van Jumbo-familie Van Eerd een tijd lang extra beveiligd werden. Bij twee franchisevestigingen van Jumbo in Groningen werden later explosieven aangetroffen, gemaakt met onder meer een kookwekker en kerstlampje. Eén ging af en vernielde een ruit en gevel. De bom die niet ontplofte, had een kracht van vijf tot acht handgranaten. Een filiaal in Zwolle ontving daarnaast een verjaardagskaart met 2 gram explosieve stof.

In hoger beroep 10 jaar cel

O. werd thuis aangehouden toen Jumbo op 9 oktober 2015 de laatste dreigmelding kreeg. Bij hem werden spullen aangetroffen waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. Zijn DNA zat onder de postzegel van de verjaardagskaart. In 2016 kreeg O. 8 jaar cel voor de afpersingszaak, in 2018 werd dit in hoger beroep zelfs 10 jaar. Hij kreeg in 1993 al eens 10 jaar cel voor een soortgelijk delict.

Reageer op dit artikel