nieuws

Rechter forceert gesprek om nood-AH

Branche & Bedrijf 1300

Rechter forceert gesprek om nood-AH
Hans Hendrikse in 2014 met een tekening van de tijdelijke winkel. Foto: Jan Willem van Vliet

ASSEN – De rechter adviseert de gemeente Tynaarlo in gesprek te gaan met Albert Heijn-ondernemer Hans Hendrikse over een tijdelijke vestiging van diens supermarkt op het terrein van de Prins Bernardhoeve.

Als daar niets uitkomt, doet de rechter over drie weken uitspraak in het kort geding dat de ondernemer en de vastgoedtak van AH aanspanden. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Assen waar het geding diende, meldt RTV Noord.

Slepende zaak

De zaak rondom de tijdelijke vestiging van Hendrikse sleept zich al jaren voort. Al in 2014 meldde Distrifood dat de AH’er, in afwachting van nieuwbouw op het terrein van de voormalige evenementenlocatie Prins Bernardhoeve, daar een tijdelijke winkel wilde neerzetten. Sinds 2015 heeft hij daar een vergunning voor, maar toch mag hij geen tijdelijke winkel neerzetten van de gemeente. ‘De gemeente vraagt wel heel veel van een ondernemer’, zei de rechter daarover tijdens de zitting.

Plannen veranderd

Volgens de gemeente is er echter veel veranderd sinds die vergunning voor een tijdelijke winkel werd verleend. Die werd verleend in het kader van een nieuwbouwplan door een projectontwikkelaar dat niet van de grond kwam. Inmiddels is de gemeente eigenaar van de grond en heeft andere plannen met het centrum van Zuidlaren. Bovendien heeft volgens de gemeente de ondernemer zelf al die tijd geen aanstalten genomen tot bouwen. Er ligt inmiddels een advies en de plannen zijn veranderd. Zo hebben meer supermarktketens interesse om een supermarkt neer te zetten op het terrein. ‘Voor een optimale centrumontwikkeling weegt het algemeen belang zwaarder dan het belang van een particulier of een ondernemer.’

Hendrikse veel omzet misgelopen

Hendrikse zei in 2014 al te moeten woekeren met de ruimte in zijn winkel die nauwelijks groter is dan 700 vierkante meter vvo. Door het oponthoud is de ondernemer naar eigen zeggen al flink veel omzet misgelopen. Het omzetverlies zou minimaal €5 miljoen over de afgelopen vier jaar bedragen. Daarnaast maakte hij al kosten. Op basis van de vergunning voor een tijdelijke winkel schaftte hij begin 2016 al voor zo’n €375.000 een nieuwe inventaris aan die  nu in opslag staat. Dat zou hem ook nog eens €86.000 kosten.

Hendrikse wil in gesprek

De rechter oordeelde dat de impasse lang genoeg duurde en stuurde aan op een gesprek tussen ondernemer en gemeente. Hendrikse zei tijdens de zitting wel te willen. Of de gemeente dat ook wil, is nog ongewis. Tijdens de zaak bleek de  verantwoordelijk wethouder onbereikbaar.

 

Reageer op dit artikel