nieuws

Rechter: cao geldt nog steeds bij dc’s Jumbo

Branche & Bedrijf 1033

Rechter: cao geldt nog steeds bij dc’s Jumbo

DEN BOSCH – Jumbo moet zich nog altijd voor alle werknemers houden aan de cao voor distributiemedewerkers die eind april 2017 afliep.

Dat heeft de rechter in Den Bosch bepaald in een zaak die door vakbonden CNV en FNV was aangespannen tegen de supermarktketen. Het bedrijf is niet schuldig aan stakingsbreken. Een uitzendbureau dat daar personeel voor leverde, Otto Workforce, moet wel een boete betalen. Jumbo zegt in een reactie op de uitspraak van de rechter niet alsnog met de vakbonden te gaan praten over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers. De supermarktketen bedrijf wil de cao nu per 1 april van dit jaar beëindigen.

Cao nooit opgezegd

Jumbo trof in mei 2017 een eigen regeling voor arbeidsvoorwaarden met het personeel, nadat onderhandelingen met de bonden over een nieuwe cao waren stukgelopen. De cao was echter nooit opgezegd en in de overeenkomst stond niet beschreven wat er zou gebeuren na het einde van de looptijd. Volgens de wet wordt een cao telkens met dezelfde periode verlengd tenzij die wordt opgezegd.

Jumbo geen stakingsbreker

Tijdens een staking in april 2017 zette Jumbo acht uitzendkrachten in op een afdeling die was stilgelegd. Volgens de supermarktketen gebeurde dat ‘in alle hectiek’. De rechter oordeelde dat niet de supermarktketen verantwoordelijk is voor het breken van de staking maar de leverancier van de arbeidskrachten.

Hoogte vergoeding moet nog bepaald worden

Uitzendbureau Otto Workforce moet daarom een schadevergoeding betalen aan de vakbonden, maar de hoogte daarvan moet in een andere procedure worden bepaald. De vakbonden claimden €500.000 vanwege onder meer reputatieschade en gemaakte kosten.

FNV noemt het gerechtigheid

FNV spreekt in een reactie over gerechtigheid voor het personeel van de distributiecentra. De bonden hopen dat Jumbo weer in gesprek wil over een nieuwe cao. Jumbo was niet direct bereikbaar voor commentaar. Eerder gaf de supermarktketen al aan dat de cao ‘ een gepasseerd station’ was en dat de rol van de bonden uitgespeeld was.

Reageer op dit artikel