nieuws

Ex-C1000-ondernemer Wahle overleden

Branche & Bedrijf 4917

Ex-C1000-ondernemer Wahle overleden
Wim Wahle op een archieffoto uit 2010

OOSTERBEEK – Oud-C1000-ondernemer Wim Wahle (67) is overleden. Hij was een vooraanstaand ondernemer en een echte pionier op het gebied van winkelautomatisering.

De familie maakt zijn overlijden bekend op Linkedin. Wahle was ondernemer in Leusden. Hij nam in 1975 een Centra-winkel over en werd in 1987 C1000. Wahle werd een echte pionier genoemd op het terrein van winkeltechniek en automatisering. Wahle begon op 27 juli 1981 als eerste zelfstandige kruidenier in Nederland met scanning. Alleen het AH-filiaal in Heemskerk had de nieuwe apparatuur toen al. Hij pleitte dan ook binnen Schuitema actief voor het invoeren van scanning aan de kassa. In de beginjaren zorgde hij zelf voor barcodes op al zijn producten en reisde er stad en land voor af om dat voor elkaar te krijgen. Naast winkelautomatisering had Wahle ook aandacht voor winkeltechniek. Zo was hij één van de eerste ondernemers met automatische rolgordijnen.

Productiviteit van caissières

Wim Wahle op een archieffoto uit 2010

Zijn kennis op het gebied van omloopsnelheid zette hij om in het verhogen van de productiviteit in de winkel. Oud-Schuitema-directeur René Bakker stelt dat hij dat op een slimme manier deed. ‘Ik herinner me het voorbeeld van de caissières. Hij mat hun productiviteit en zette de meest efficiënte caissière in het weekend in. De caissières met minder productiviteit – maar meer aandacht voor de klant – kregen uren op doordeweekse dagen.’ Zelf had Wahle als lijfspreuk ‘Betrokken medewerkers zijn de weg tot succes.’ Vanuit die gedachte deed hij ook veel aan opleiding. In 2001 had hij al 12 medewerkers opgeleid tot zelfstandig ondernemer, zo blijkt uit een artikel in Distrifood: ‘Het merendeel van hen runt een supermarkt. Momenteel staan er bij mij vijf in de startblokken om een supermarkt te beginnen, onder wie mijn zoon. Ik geniet ervan om jonge mensen te zien groeien naar het ondernemerschap.’

25-jarig jubileum

In 1999 vierde de ondernemer zijn 25-jarig jubileum. In een interview met Distrifood uit die tijd: ‘Zaken als HACCP, wetgeving rond arbeidsongeschiktheid en de toenemende agressie maken het er niet leuker op, maar de omgang met het personeel maakt dat meer dan goed. Ik vind het fantastisch om te zien hoe mensen meer uit zichzelf halen dan ze zelf denken dat ze kunnen. Om te zien hoe mijn werknemers samen meer zijn dan de som van de individuen. Dat is waarom ik het vak nog zo leuk vind.’

Jaren van groei-groei-groei

In 2007 deed Wahle zijn winkel in Leusden over aan zoon William. In een kort interview in Foodmagazine 2010 zei hij: ‘En als mijn zoon mijn mening vraagt over een winkelonderwerp, geef ik die. Verder houd ik me verre van de winkel. Ik heb er afstand van gedaan.’ Over zijn periode als ondernemer zei hij terugblikkend in 2010: ‘Ik besef dat ik de tijd mee had. Het waren jaren van groei-groei-groei doordat de klanten steeds meer te besteden kregen.’

Reageer op dit artikel