nieuws

Boete voor discrimineren Lidl-caissière

Branche & Bedrijf 1723

Boete voor discrimineren Lidl-caissière

DEN HAAG – Een klant die bij de Lidl in Bergambacht weigerde zijn boodschappen af te rekenen bij een caissière met een hoofddoek heeft van de politierechter in Den Haag een voorwaardelijke boete van €350 opgelegd gekregen.

Dat meldt AD/Haagsche Courant. De 78-jarige Hendrik B. moest volgens de krant voor de rechter verschijnen omdat hij afgelopen zomer toen hij in de Lidl in Bergambacht bezocht bij een vraag werd doorverwezen naar een caissière met een hoofddoek op. ‘Zij is een buitenlander en ik heb het recht om bij een Nederlander af te rekenen’, zou de man hebben gezegd. De man ontkende dit gezegd te hebben en zichzelf juist gediscrimineerd gevoeld te hebben omdat hij niet werd geholpen. Het verhaal van de caissière werd echter ondersteund door twee getuigenverklaringen.

Pogingen tot een gesprek niet geslaagd

De man stelde naar eigen zeggen nadat hij niet geholpen werd ‘dat je als oudere, christen of jood slecht behandeld wordt in Nederland’. De caissière besloot echter aangifte te doen. Ze zou psychische schade hebben opgelopen en niet hebben kunnen genieten van een vakantie die kort na het incident op het programma stond. Pogingen van de man om in de aanloop naar de zaak alsnog in gesprek te raken met de caissière, lukten niet. ‘Ik heb jaren gewerkt voor justitie en in het Pieter Baan Centrum. Vaak heb ik met Marokkaanse mensen te maken gehad. Ik wilde uitleggen dat het om een misverstand gaat’, zo wordt hij in de krant geciteerd.

Schuldig aan belediging

De officier van justitie eiste een boete van €1500 en ook lag er een claim tot schadevergoeding op tafel. De rechtbank achtte B. schuldig aan belediging met discriminatoir karakter en veroordeelde de man tot een voorwaardelijke boete van €350. ‘U hebt zich schuldig gemaakt aan belediging door aangever als minderwaardig weg te zetten. En dat kan niet. Maar ik houd rekening met uw leeftijd en met uw blanco strafblad. Daarom krijgt u een voorwaardelijke boete opgelegd, met een proeftijd van twee jaar’, aldus de rechter. De schadevergoeding werd niet toegekend.

Reageer op dit artikel