nieuws

‘Talloze fouten’ bij Dekamarkt-parkeergarage

Branche & Bedrijf 1258

‘Talloze fouten’ bij Dekamarkt-parkeergarage
Dekamarkt Wormerveer. Foto: Google Streetview

WORMERVEER – Bij de bouw van de parkeergarage boven de Dekamarkt in Wormerveer, die in september deels instortte, zijn talloze fouten gemaakt.

Dat blijkt uit documenten van gemeente Zaanstad die NH Nieuws in handen heeft. Berekeningen en tekeningen van de constructie ontbraken keer op keer, aldus het regionale nieuwsmedium, waardoor er ‘een onveilige situatie voor omwonenden, voorbijgangers en bouwmedewerkers’ ontstond. De gemeente heeft het bouwbedrijf meerdere malen moeten corrigeren. Vooral over de bouw van de staalconstructie is de bouwer een aantal keren teruggefloten.

Bouwen zonder goedgekeurde tekeningen

Ondanks het ontbreken van bouwtekeningen en berekeningen bij de gemeente, begint het bouwbedrijf in 2010 al aan de constructie van het gebouw. In juni van dat jaar last de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van gemeente Zaanstad een algehele bouwstop in, vanwege ondeugdelijke liggers en ‘gestuntel’ van de staalmonteur. Na de bouwstop is echter weer zonder gecontroleerde tekeningen en documentatie doorgebouwd.

Brandveiligheid

Ook blijkt dat het bouwbedrijf de brandveiligheid niet nauw heeft genomen. Er is twee keer gewaarschuwd voor 16 onveilige punten, meldt NH Nieuws.

Dekamarkt

De Dekamarkt-vestiging is nog steeds gesloten. Pas na volledig onderzoek naar de veiligheid van de constructie kan een besluit worden genomen over de toekomst van de supermarkt. De gemeente zei onlangs mee te zullen denken over tijdelijke huisvesting. Bij de instorting van de parkeergarage in Wormerveer op dinsdag 18 september raakte niemand gewond. Wel moest ambulancepersoneel twee mensen behandelen vanwege stressklachten.

Reageer op dit artikel