nieuws

‘Helft overvallers supermarkten wordt gepakt’

Branche & Bedrijf 1276

‘Helft overvallers supermarkten wordt gepakt’
Foto: ANP

DEN HAAG – Ongeveer de helft van de overvallers van supermarkten wordt uiteindelijk opgepakt, zo stelt de landelijke overvalcoördinator van de Nationale Politie Jos van der Stap.

Hij zegt dit in AD in een verhaal over het stijgende aantal overvallen op supermarkten. Van januari tot en met november waren het er 91, vorig jaar waren het er in dezelfde periode 76. ‘Vooral de opleving van de hit-and-runovervallen baart ons zorgen, zeker de laatste maanden zijn er relatief veel overvallen op supermarkten. Die worden het vaakst gepleegd door jonge gasten die amateuristisch te werk gaan. Opvallend is dat daders vaker verwarde personen zijn die acuut geld nodig hebben en vervolgens met een wapen een supermarkt binnenlopen’, zegt Van der Stap in de krant.

Harde criminelen overvallen zelden supermarkten

Volgens Van der Stap wordt de helft van de daders gepakt. Harde criminelen houden zich volgens hem niet veel bezig met het overvallen van supermarkten. ‘De harde criminelen, de bad guys, houden zich nauwelijks nog bezig met overvallen. Deze professionals richten zich voornamelijk op plofkraken en drugshandel, daarmee valt meer geld te verdienen. Overvallers vallen bijna altijd in de categorie sad en mad guys. Waarom ze dit doen? Moeilijk om daar een eenduidige verklaring voor te geven, kennelijk vinden ze het makkelijk om snel geld te pakken. Vaak gaan ze ook door en plegen meerdere overvallen, totdat ze tegen de lamp lopen.’

Betere camerabeelden nodig

Supermarkten moeten volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) investeren in beter cameratoezicht. Joeri Vig van CVV: ‘Samen met onder meer justitie en politie hebben we meerdere projecten in gang gezet om winkeliers zo goed mogelijk te helpen. Het is vooral belangrijk dat de kwaliteit van de camerabeelden in orde is. Op dat punt is er nog heel wat te winnen, de politie kan nog te vaak niets beginnen met de beelden vanwege de slechte kwaliteit. Zo’n 50 procent van het materiaal kan worden weggegooid. Ontzettend zonde, want scherpe beelden kan zoveel schelen bij het oplossen van een overval.’

Ook elders meer overvallen

Supermarkten zijn niet de enige sector die te maken heeft met een toenemend aantal overvallen. Ook maaltijd- en pakketbezorgers zijn vaker slachtoffer. Maaltijdbezorgers werden in de eerste 11 maanden van dit jaar 70 keer beroofd, tegenover 41 keer in 2017. Bij pakketbezorgers steeg het aantal overvallen van 8 naar 20.

Reageer op dit artikel