nieuws

EU: Verbod op plastic wegwerpartikelen

Branche & Bedrijf 1952

EU: Verbod op plastic wegwerpartikelen
Wegwerpservies. Foto: Pixabay

BRUSSEL – In de EU komt een verbod op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod.

Onderhandelaars van de EU-landen zijn het daar woensdagochtend vroeg over eens geworden. De richtlijn bepaalt verder dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval. Het verbod zal waarschijnlijk over ongeveer 2 jaar van kracht worden. De landen moeten het onderhandelingsresultaat nog officieel bekrachtigen.

90 procent van alle plastic flessen

De Europese Commissie kwam in mei met een voorstel om de strijd met wegwerpplastic aan te gaan. De lidstaten moeten 90 procent van alle plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029 en vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen moet worden teruggedrongen.

Mens en planeet beschermen

Vice-voorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie presenteerde in mei maatregelen in de strijd tegen wegwerpplastic. Hij is blij met het akkoord. ‘Deze overeenkomst helpt echt om mens en planeet te beschermen. Europeanen zijn zich ervan bewust dat plastic een enorm probleem is en de EU toont hier moed. Dit maakt ons een wereldleider in de aanpak van zwerfvuil.’

Reageer op dit artikel