nieuws

Celstraf voor hacken koeling Plus-vestiging

Branche & Bedrijf 1290

Celstraf voor hacken koeling Plus-vestiging
Foto: Pixabay

GRONINGEN – Een 48-jarige man is veroordeeld tot vier maanden celstraf voor het hacken van een koeling van een Plus-vestiging.

Dat meldt Telegraaf-journalist Saskia Belleman, die aanwezig was bij een speciale zittingsdag rond cybercrime-zaken. De man werkte bij het bedrijf Nijmeijer Koeltechniek uit Hoogeveen, maar werd daar ontslagen. Klaarblijkelijk uit wrok besloot hij drie maanden later temperaturen en instellingen van de koeling van een Plus-winkel aan te passen. De betreffende winkel, onbekend is welke, was klant van Nijmeijer. Behalve voor levensmiddelen werd de koeling ook gebruikt voor het opslaan van medicijnen.

‘Hoe krijg je het in je hoofd?’

De man gebruikte voor het knoeien met de koeling wachtwoorden die ongewijzigd waren sinds zijn vertrek bij het bedrijf. Doordat tijdig werd ontdekt dat er was gerommeld met de instellingen en de temperatuur, bleef de schade beperkt. ‘Je moet bijzonder veel rancune hebben om zover te gaan. Hij heeft volstrekt onbekende partijen meegetrokken in zijn wraak. Het kon hem niet schelen wat de schade was’, aldus de officier van justitie tijdens de zitting. ‘Hoe krijg je het in je hoofd om te knoeien met een koelsysteem waarin medicijnen liggen opgeslagen? Medicijnen die mensen nodig hebben. Bloedplaatjes, insuline: welk risico neem je met de gezondheid van anderen?’

4 maanden celstraf

De officier eiste een celstraf van een half jaar. Omdat de man niet aanwezig was tijdens de zitting, werd meteen een uitspraak gedaan: vier maanden onvoorwaardelijke celstraf. Wanneer de man de straf uitzit is onbekend: hij verblijft al sinds zijn ontslag bij zijn vriendin in Noorwegen.

Reageer op dit artikel