nieuws

Nationaal Preventieakkoord loopt vertraging op

Branche & Bedrijf 536

Nationaal Preventieakkoord loopt vertraging op
Foto: Henk Riswick

DEN HAAG – Het Nationaal Preventieakkoord laat langer op zich wachten dan verwacht. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft meer tijd nodig.

Dat schrijft de staatssecretaris van Volksgezondheid woensdag aan de Tweede Kamer. Blokhuis verwacht niet deze, maar pas volgende maand klaar te zijn met het akkoord, schrijft de Telegraaf.

Afschaffing verbruiksbelasting en verbod op bierstunts

Ook de vermeende afschaffing van de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bronwater loopt hierdoor vertraging op. In een uitgelekt concept, eind augustus in handen van het AD, stond die afschaffing als een van de plannen om overgewicht tegen te gaan. Verder staat mogelijk in het Preventieakkoord dat er een minimumprijs op alcoholische dranken komt en een verbod op bier- en wijnstunts.

Opvolger ‘Ik kies bewust’-vinkje

Onder meer het FNLI en het CBL zijn in gesprek met de staatssecretaris over het Nationaal Preventieakkoord. In dit akkoord komen plannen over het tegengaan van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Eén onderwerp is de opvolger van het ‘Ik kies bewust’-vinkje, dat per 19 oktober niet meer op nieuwe verpakkingen gedrukt mag worden. Consumenten zien graag een nieuw voedingslabel dat een gezonde keuze aanduidt. Marc Jansen van het CBL zegt in het oktober-nummer van Foodmagazine, dat op 26 oktober verschijnt, dat hij het de overheid verwijt dat het lang duurt voordat een keuze is gemaakt.

Lees ook: Consumentenbond bepleit stoplichtsysteem

Reageer op dit artikel