nieuws

OM verdenkt politicus van acht plofkraken

Branche & Bedrijf 1878

UTRECHT – Het OM verdenkt een man uit Utrecht, die kandidaat-gemeenteraadslid was,van acht plofkraken die waren gericht op geldautomaten in voornamelijk AH-vestigingen.

OM verdenkt politicus van acht plofkraken
Archieffoto van een plofkraak, bij AH Stadskanaal. Foto: Huisman Media

Steven K.,  bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen kandidaat van de lokale partij Stadsbelang Utrecht, wordt met twee kompanen verdacht door het Openbaar Ministerie van betrokkenheid bij acht plofkraken. Het betreft plofkraken in onder meer Druten, Zetten, Didam, Leersum, Boxmeer, Made en Vuren. Dat bleek gisteren op een regiezitting van de rechtbank in Utrecht, meldt De Gelderlander.

Opgepakt na kraak AH Druten

K. en zijn twee mededaders zijn 24 februari opgepakt na een plofkraak die was gericht op een geldautomaat in een Albert Heijn-vestiging in Druten.  Zijn twee mededaders werden op heterdaad betrapt nadat ze de ruit van de AH hadden vernield. Ze hadden gereedschap en explosieven bij zich om de geldautomaat op  te blazen. K. werd later gepakt, Hij lag te slapen in een busje van zijn bedrijf dat 20 kilometer verderop bij het Van der Valk hotel in Tiel geparkeerd stond.  Hij wachtte daar op zijn twee kompanen die op een scooter daarnaartoe zouden vluchten. De drie zitten sindsdien vast.

Acht plofkraken totaal

In de twee maanden voordat de drie werden gepakt, pleegden ze de andere plofkraken. Daaronder ook een mislukte poging bij dezelfde AH in Druten. Naar het lijkt waren, op een enkele uitzondering na, bij bijna alle andere zes kraken ook AH-vestigingen met een Ing-bankautomaat het doelwit. Daaronder ook een mislukte poging een maand eerder bij dezelfde AH in Druten.

Verdachten ontkennen

Steven K., en de in totaal drie medeverdachten die in wisselende samenstelling opereerden, vormden volgens het OM 7 december 2017 en 23 februari een criminele organisatie. Ze ontkennen elke betrokkenheid bij de andere plofkraken en beroepen zich verder op hun zwijgrecht. Hun advocaten verzochten de rechtbank de drie te schorsen uit hun hechtenis. Ze willen de strafzaak buiten het gevang met een enkelband afwachten.

Ernstige schade

De plofkraken richtten in sommige gevallen ernstige schade op. Zo moesten na de kraak in de AH in Leersum vanwege een onontploft explosief appartementen worden ontruimd. Overigens heeft deze winkel op verzoek van omwonenden inmiddels weer een geldautomaat.

Reageer op dit artikel