nieuws

Heldenmedaille voor Jumbo-medewerker

Branche & Bedrijf 3742

EINDHOVEN – Jumbo-medewerker Daan Arts heeft woensdag wegens heldhaftig gedrag een medaille gekregen van het Carnegie Heldenfonds.

Heldenmedaille voor Jumbo-medewerker
Jumbo-medewerker Daan Arts krijgt de heldenmedaille opgespeld. Foto: Facebook/Gemeente Eindhoven

De 24-jarige Arts kreeg de zilveren draagmedaille van het Heldenfonds voor zijn dappere optreden bij een steekpartij in de Jumbo-vestiging aan de Boschdijk in Eindhoven. Met gevaar voor eigen leven greep hij in toen een vrouw in de supermarkt werd gestoken en redde daarmee haar leven. Arts kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester John Jorritsma, meldt het Eindhovens Dagblad.

Hulpgeroep

Op 11 november vorig jaar nam een man de vrouw in de Jumbo in een wurggreep en stak haar met een mes in haar nek. Arts hoorde haar hulpgeroep en het lukte hem de man te overmeesteren en tegen de grond te drukken. Daarbij werd hij zonder het te merken zelf twee keer in zijn rug gestoken.

Moedig

De gemeente Eindhoven looft de held, die de medaille opgespeld kreeg door Steffie Dammers, de vrouw die vorig jaar het doelwit was van de messensteker.  ‘Door zijn kordate optreden heeft Daan veel erger voorkomen. Dat is de reden dat er voor hem een medaille is aangevraagd bij het Carnegie Heldenfonds. Deze is toegekend vanwege de moed die hij heeft getoond om, onder zeer risicovolle omstandigheden en met gevaar voor eigen leven, het leven van een slachtoffer te redden’, aldus de gemeente Eindhoven op zijn website.

Slachtoffer dankbaar

Steffie Dammers, het willekeurige slachtoffer van de dader die later schizofreen bleek te zijn,  bedankte Arts uitgebreid. Zij was het die de medaille bij het Carnegie Heldenfonds had aangevraagd.  ‘Door jou sta ik hier, ‘zei ze in een toespraak. Ze noemde hem volgens het Eindhovens Dagblad ‘een vriendelijke reus’.   ‘Maar hoe bedank je iemand die je leven heeft gered?’, zei ze, waarna ze hem een symbolische kei gaf.

Arts voelt zich geen held

Arts zelf zei zich geen held te voelen. Wel doet de waardering die uit de onderscheiding spreekt hem goed. Hij raakte bij de steekpartij ook zelf gewond. Hij werd meerder malen gestoken en liep daarbij een klaplong op. Hij zegt destijds het mes nooit gezien te hebben. ‘Ik hoorde een schreeuw, zag een  vrouw op de grond liggen. Ik dacht dat ze was geslagen door de man, dat doe je niet. Toen heb ik hem overmeesterd. Pas later ontdekte ik dat ik was gestoken.’

Dader tbs met dwangverpleging

Eerder deze week kreegde 41-jarige dader kreeg tbs met dwangverpleging opgelegd. De openbaar aanklager en de rechtbank waren het over eens dat de man niet  toerekeningsvatbaar was omdat hij lijst aan schizofrenie en daarom gedwongen behandeld moet worden.

Burgemeester Jorritsma van Eind hoven prijst de Jumbo-medewerker op Twitter:

 

 

 

Reageer op dit artikel